2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Zelenszkij Németországot bírálta a Leopard 2 harckocsik miatt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön bírálta Németországot, amiért vonakodik Leopard 2 harckocsikat küldeni Kijevnek, és felszólított, hogy Berlin ne várjon az Egyesült Államok hasonló lépésére.

Az ARD csatornának nyilatkozva Zelenszkij kommentálta azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint Olaf Scholz német kancellár csak akkor folytatná a nehéz harckocsik szállítását Ukrajnába, ha az Egyesült Államok is így tenne. Berlin többször is kijelentette, hogy szövetségeseivel való egyeztetés nélkül nem hagyna jóvá ilyen szállítmányokat.

Az ukrán elnök ragaszkodott ahhoz, hogy Németország ne mondhatja azt, hogy “ha Amerika tesz valamit, én is teszek valamit”.

Így folytatta: “Önök felnőtt emberek. Fél évig beszélhettek így, de itt minden nap emberek halnak meg”.

Zelenszkij kijelentette, hogy “ha nincs politikai akarat egy kérdésben, akkor nem kell kifogásokat keresni. Akkor mondjátok azt, hogy Nem! Nem kell azt mondani, hogy valami vagy valaki még nem áll készen”.

Megismételte a tankok iránti kérését is, mondván: “nem arról van szó, hogy támadunk, ha valaki aggódik. Azok a Leopárdok nem Oroszországon keresztül mennek. Mi magunkat védjük”.

Egyúttal megköszönte a már átadott segélycsomagokat Berlinnek: “Hálásak vagyunk. Szeretném, ha ezt mindenki hallaná: Hálásak vagyunk Németországnak”.

A német kormányra hetek óta egyre nagyobb külföldi nyomás nehezedik, hogy hagyja jóvá a Leopard 2 harckocsik Ukrajnának történő szállítását. Berlin azonban a hírek szerint nem hajlandó erre, hacsak az USA nem egyezik bele az M1 Abrams harckocsik szállítására is. A Pentagon jelezte, hogy nem áll készen egy ilyen lépésre, mondván, hogy a páncélosok túl bonyolultak az üzemeltetéshez és a kiképzéshez.

Az Egyesült Királyság a hét elején megerősítette, hogy tizennégy Challenger 2 harckocsit küld Ukrajnának, és Lengyelország is vállalta, hogy egy század Leopard 2-t biztosít. Ezt az átadást azonban Berlin még nem hagyta jóvá.

Oroszország többször figyelmeztette a nyugati országokat, hogy ne küldjenek fegyvereket Ukrajnának, azzal érvelve, hogy az csak meghosszabbítaná a konfliktust. Hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnának szállított nyugati gyártmányú harckocsik “el fognak égni”, és nem lennének képesek megváltoztatni az ellenségeskedések kimenetelét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....