2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Zelenszkij: nem én adtam utasítást az Északi Áramlat felrobbantására

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tagadta az amerikai sajtóban megjelent vádakat, hogy tudomása volt arról, hogy kormánya áll az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantása mögött. A tervet állítólag egy európai ország fedezte fel, amely ezt követően tájékoztatta Washingtont.

“Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat” – mondta Zelenszkij, akit a Politico csütörtökön idézett.

“Semmi ilyesmit nem tett Ukrajna. Soha nem cselekednék így”.

Az állítólagos hírszerzési információról a Washington Post számolt be kedden, a kiszivárgott titkos Pentagon-anyagok alapján. Az Oroszországból Németországba irányuló gázszállításra épült vezetékek tavaly szeptemberben hatalmas robbanások következtében megrepedtek, és a lap azt állította, hogy az Egyesült Államok három hónappal korábban egy ismeretlen szövetségestől értesült egy szabotázsakció ukrán előkészületeiről.

Az állítólagos akciót nem szélhámos ügynökök, hanem Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka irányította – állította a Post. Zaluzsnyijt azért helyezték vezetőnek, hogy Zelenszkij “ne tudjon a műveletről, és hihetően tudja tagadni a történteket”, jelentették.

“Nem tudtam semmiről, 100%-osan” – mondta az elnök az interjúban. “Azt mondtam:

‘Mutassanak bizonyítékot. Ha a hadseregünk állítólag ezt tette, mutassatok nekünk bizonyítékot”.”

A Post szerint Ukrajna a NATO 2022 júniusában tartott BALTOPS haditengerészeti gyakorlatát követően akarta felrobbantani a vezetékeket. Seymour Hersh oknyomozó újságíró korábban azt állította, hogy a gyakorlatot fedezékként használták a távirányítású robbanószerkezetek elhelyezésére, de azt állította, hogy amerikai és norvég búvárok tették ezt, Joe Biden amerikai elnök utasítására. Washington és Oslo tagadta Hersh állításait.

Zelenszkij képességét saját titkosszolgálatainak ellenőrzésére már korábban megkérdőjelezték a Pentagon kiszivárgott dokumentumainak tárházában található más anyagok, amelyeket állítólag Jack Teixeira, az amerikai nemzeti gárda tagja osztott meg. Az egyik dokumentum szerint az Egyesült Államok úgy vélte, hogy a Belaruszban állomásozó orosz légi radar ellen márciusban végrehajtott támadás mögött álló ukrán ügynökök nem tájékoztatták az elnököt terveikről.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó