2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Zelenszkij nekiesett a bolgár elnökkel, amiért az a fegyverek helyett a diplomáciai utat sürgette

Rumen Radev bolgár elnök csütörtökön gúnyos kioktatásban részesült az ukrán vendégétől, Volodimir Zelenszkijtől, miután közölte vele, hogy Szófia nem tud fegyvereket átadni Kijevnek. Miközben a televíziós kamerák rögzítették a találkozót, Zelenszkij nekirontott Radevnek, amiért az a konfliktus diplomáciai megoldását szorgalmazta.

“Nem vagyok hajlandó lőszert biztosítani, különösen nem a bolgár hadsereg tartalékaiból” – mondta Radev Zelenszkijnek a bolgár sajtó szerint.

“Továbbra is fenntartom, hogy ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása, és az újabb és újabb fegyverek nem fogják megoldani azt”.

Zelenszkij kifogásolta, hogy Radev a “konfliktus” kifejezést használta, és ragaszkodott ahhoz, hogy “ez egyértelműen háború”.

“Isten ments, hogy valami tragédia érjen, és a helyembe kerüljön” – tette hozzá. “És ha a közös értékeket valló emberek nem segítenek, akkor mit fogsz tenni? Azt mondanád: Putyin, kérlek, ragadd el a bolgár területet?”

“Azt is el akarom mondani, hogy bármi is van a hadseregükben a lőszerek tekintetében, az nem lesz elég az Oroszországi Föderációval való harchoz. Nincs rossz hadseregetek, az embereitek jók, de ez nem lenne elég ahhoz, hogy 160 millió ember ellen harcoljatok. Ezért jó, ha megadjuk a népnek, hogy megvédje magát, hogy a háború ne jöjjön el hozzátok, a lengyelekhez, a románokhoz – a háború nem ismer távolságot, mondhatom nektek” – mondta vendéglátójának az ukrán vezető.

“Nem lehet Oroszországot támogatni és kiegyensúlyozott álláspontot képviselni, mert Oroszország el akarja pusztítani a NATO-t, el akarja pusztítani Európát és az Európai Uniót, ezek a céljaik. Megértetted?” – mondta Zelenszkij Radevnek.

A Politico beszámolója szerint Zelenszkij kigúnyolta a bolgár elnököt és Radev a kezében tartott papírlapba “menekült”. A bolgár elnök végül megkérte a kamerákat, hogy hagyják el a termet.

A NATO-országok 2022 februárja óta több milliárd dollár értékben küldtek fegyvereket, lőszert és felszerelést Ukrajnának, miközben kitartottak amellett, hogy nem vettek részt közvetlenül az Oroszországgal való konfliktusban.

Korábban Zelenszkij találkozott a mindössze egy hónapja hivatalban lévő Nyikolaj Denkov miniszterelnök kormányával. A Denkov-kabinet támogatja a fegyvereladást Kijevnek. Az ukrán küldöttség Szófiából Prágába indult a cseh légierő egyik repülőgépén.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó