2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Zelenszkij megmagyarázta, hogy miért nem halad az ellentámadás

A nagy hatótávolságú fegyverek miatt meglévő orosz előny komolyan megnehezíti Kijev ellentámadását – mondta pénteken Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök korábban a sokat hangoztatott hadművelet előrehaladásának hiányát a nyugati fegyverszállítások késedelmének tulajdonította.

“Nagy hatótávolságú fegyverek nélkül nemcsak egy támadó, hanem egy védekező műveletet is nehéz végrehajtani, hogy őszinte legyek. Nagyon nehéz” – magyarázta Zelenszkij egy prágai sajtótájékoztatón.

Az ukrán elnök elmondta, hogy Kijev tárgyalásokat folytat Washingtonnal az ilyen fegyverek szállításáról.

“Ma már csak rajtuk [az Egyesült Államokon] múlik” – mondta.

Petr Fiala cseh miniszterelnök, akivel Zelenszkij a nap folyamán korábban tárgyalt, megígérte, hogy Prága harci helikoptereket küld Ukrajnának, és kiképzi pilótáit az amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépek vezetésére.

Washington korábban elutasította, hogy nagy hatótávolságú fegyvereket biztosítson Kijevnek, mert attól tart, hogy azokat az ukrán erők mélyen orosz területre irányuló támadásokra használhatják, ami a konfliktus jelentős eszkalációját kockáztatná.

A múlt héten James E. Risch republikánus szenátor az állami irányítású Amerika Hangjának elmondta, hogy az amerikai törvényhozók egy csoportja továbbra is nyomást gyakorol a Biden-kormányra, hogy szállítson Zelenszkij kormányának a hadsereg taktikai rakétarendszerét (ATACMS). Risch szerint “elég nagy a valószínűsége annak, hogy Ukrajna megkapja a rakétákat, amelyek akár 321 kilométeres hatótávolsággal is rendelkezik”.

Ukrán tisztviselők hónapok óta fontolgattak egy nagyszabású ellentámadást, azt állítva, hogy az az Oroszországhoz került összes terület, köztük a Krím visszafoglalásával végződne. A hadművelet végül június elején kezdődött meg, de Moszkva szerint eddig nem sikerült eredményt elérni és közölték, hogy ukrán oldalon súlyos veszteségeket szenvedtek emberekben és eszközökben egyaránt. Kijev eddig több falu elfoglalását jelentette be, de ezek a jelek szerint a fő orosz védelmi vonalaktól jóval távolabb helyezkednek el.

A CNN-nek adott szerdai interjújában Zelenszkij azt állította, hogy az ellentámadás “lelassult”, mert a Nyugat nem szállított időben fegyvereket Kijevnek. Ukrajna “sokkal korábban” szerette volna megkezdeni az előrenyomulást, de a felszerelés hiánya miatt nem tudta megtenni – mondta.

“Mindenki megértette, hogy ha az ellentámadás később bontakozik ki, akkor a területünk nagyobb részét fogják aláaknázni. Időt és lehetőséget adunk az ellenségnek, hogy több aknát helyezzen el és előkészítse védelmi vonalait” – magyarázta az elnök.

Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy az USA és szövetségesei által Ukrajnának szállított kifinomultabb fegyverek átléphetik a vörös vonalat, ami az ellenségeskedések jelentős eszkalációjához vezethet. Oroszország azzal érvel, hogy a fegyverek szállítása, a hírszerzési információk megosztása és a kijevi csapatok kiképzése már most azt jelenti, hogy a nyugati nemzetek de facto a konfliktus részesei.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó