2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

Zelenszkij közölte, hogy megvan az ellentámadás időpontja

Kijev kitűzte az Oroszország elleni ellentámadás időpontját – közölte hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Ukrán tisztviselők már több hónapja beszélnek a lépésről, a nyugati média pedig arra figyelmeztet, hogy a kudarc miatt Kijev elveszítheti nemzetközi támogatást.

Zelenszkij a Telegramon közzétett videóbeszédében egy katonai konferencia részleteit osztotta meg, amelyen több magas rangú katonai parancsnok számolt be. Az értekezlet “nemcsak… a lőszerellátás, nemcsak az új dandárok kiképzése, nemcsak a taktika, hanem… az időzítés” körül forgott az elnök szerint.

“Ez az, ami a legfontosabb. Az időzítés, hogy hogyan fogunk előrehaladni. A döntések már megszülettek” – mondta, anélkül, hogy részleteket közölt volna arról, hogy mikor és hol indul az ellentámadás.

Az elmúlt hetekben ukrán tisztviselők egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek a sokat hangoztatott ellentámadásról. Múlt héten Mihajlo Podoljak, Zelenszkij egyik tanácsadója azt állította, hogy az offenzíva “már több napja folyik”.

Kirill Budanov, az ukrán hírszerzési főigazgatóság vezetője azonban azt mondta, hogy az ellentámadás hamarosan megkezdődik, hozzátéve, hogy Kijev összegyűjtötte a támadáshoz szükséges “szükséges minimális fegyverzetet”.

Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes arra figyelmeztetett, hogy a régóta tervezett offenzíva “csak vérontáshoz és a konfliktus további eszkalálódásához vezet”, miközben elítélte a Nyugat felelőtlen kampányát, amellyel Kijevet fegyverekkel próbálja támogatni.

Március végén Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szkeptikusan nyilatkozott Ukrajna tervezett offenzívájáról, és arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek nehéz lesz “minden oroszt kiszorítani” a sajátjának vallott területekről.

A megjegyzéseit követte a New York Times múlt havi jelentése, amely szerint Ukrajnának nincsenek garanciái arra, hogy “nagy eredményt” ér el – és ha az eredmények nem bizonyulnak kielégítőnek, Ukrajna nyugati támogatói esetleg béketárgyalásokra kényszeríthetik Kijevet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó