2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Zelenszkij hivatala javasolja, hogy csak Ukrajnán keresztül érkezhessen orosz gáz az EU-ba

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala új tervet javasolt a Moszkvával szembeni szankciók szigorítására. Ez magában foglalja az Oroszországból az Európai Unióba irányuló minden közvetlen gázszállítás korlátozását, kivéve az ukrán gázszállító rendszeren keresztül szállított gázszállítmányokat.

Kijev azt is javasolta, hogy állítsák le az Török Áramlat gázvezetéket, amely orosz gázt szállít Törökországba.

A tervet állítólag egy nemzetközi szakértői csoport dolgozta ki, amelyet Andrij Jermak, az elnöki adminisztráció vezetője és Michael McFaul volt oroszországi amerikai nagykövet vezetett.

“Szüntessük be az orosz gáz közvetlen szállítását az Európai Unióba, eltekintve az ukrán gázszállító rendszeren keresztül irányított szállításoktól, amely bőséges tranzitkapacitással rendelkezik” – sürgette az elnöki adminisztráció.

Kijev terve azt is javasolja, hogy tiltsák be az orosz cseppfolyósított földgáz EU-ba történő behozatalát.

Brüsszel tíz szankciócsomagot vezetett be Oroszország ellen az ukrajnai katonai művelet miatt. A szankciók eredetileg az orosz gazdaság gyengítését célozták, de a globális ellátási láncok jelentős megszakítását eredményezték, ami az európai energiapiacot is zűrzavarba sodorta.

Az ukrajnai konfliktust megelőzően Oroszország az uniós országok által fogyasztott gáz közel 40%-át szállította, főként csővezeték-hálózatokon keresztül. Bár a blokk nem tiltotta meg az orosz vezetékes gázimportot, az Ukrajnával kapcsolatos szankciók bevezetése után jelentősen csökkent a gázszállítás.

A szállításokat az Európába irányuló orosz gáz egyik fő útvonalának, az Északi Áramlat gázvezetéknek a szabotálása is befolyásolta. Brüsszel szerint az orosz gázszállítások jelenleg a blokk teljes fogyasztásának mintegy 10%-át fedezik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó