2023, november 29.
0.8 C
Budapest
-3.2 C
Moszkva

Zelenszkij figyelmeztette Oroszországot, hogy kiléphetnek a béketárgyalásokból

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton elárulta, milyen események kényszeríthetik országát arra, hogy kilépjen a Moszkvával folytatott béketárgyalásokból.

Az egyik kijevi metróállomáson tartott sajtótájékoztatón, az Ukrajnában zajló orosz offenzíva közepette Zelenszkijt arról kérdezték, hogyan reagálna Kijev arra, ha az orosz erők által ellenőrzött területeken esetleges függetlenségi népszavazásokat tartanának. Az elnök közölte, hogy ez arra kényszerítené, hogy leállítsa a Moszkvával folytatott tárgyalásokat.

“Ha népünket elpusztítják Mariupolban, ha népszavazást, ál-referendumot hirdetnek ki Ukrajna bármelyik új ál-köztársaságában, Ukrajna ki fog lépni minden tárgyalási folyamatból” – mondta Zelenszkij.

Két nappal korábban Moszkva bejelentette Mariupol elfoglalását. Vlagyimir Putyin elnök azonban nem engedélyezte az Azovsztal gyár elleni támadást, amely az ukrán erők – köztük a neonáci Azov-ezred harcosainak – utolsó támaszpontja maradt a stratégiai fontosságú kikötővárosban. Az orosz csapatoknak “le kell zárniuk a területet, hogy egy légy se tudjon átjutni rajta” – rendelte el Putyin. Zelenszkij eközben elismerte, hogy Ukrajna jelenleg nem képes Mariupolt katonailag visszafoglalni, és hogy az ott tartózkodó harcosok tisztában vannak ezzel.

Zelenszkij megismételte, hogy közvetlen tárgyalásokat kíván folytatni Vlagyimir Putyinnal, mivel “a háborút az tudja megállítani, aki elkezdte”. Kifejtette, hogy szerinte a közvetlen tárgyalások hatékonyabbak lehetnek a béke eléréséhez, mint a közvetítőkön keresztül történő tárgyalás.

“Meg akarom állítani a háborút és véget akarok vetni neki. Van egy diplomáciai és egy katonai út. Minden egészséges ember a diplomáciai utat választja, mert tudja, hogy ha nehéz is, de megakadályozhatja emberek millióinak elvesztését” – mondta Zelenszkij.

Putyin eközben nem zárta ki a személyes találkozót Zelenszkijjel, de hangsúlyozta, hogy ez a tárgyalócsoportok közötti tárgyalások előrehaladásától függ.

Antonio Guterres ENSZ-biztos közelgő moszkvai látogatását kommentálva Zelenszkij azt állította, hogy nem logikus, hogy Oroszországba utazik, mielőtt Kijevvel beszélne, de az ukrán vezető kifejezte, hogy kész tárgyalásokat folytatni Guterresszel is.

Zelenszkij szerint Ukrajna feltételei a békerendezéshez változatlanok: biztonsági garanciák Kijev számára, valamint “a Donbassz és a Krím sorsa”, amelyek függetlenségét Kijev kategorikusan elutasítja.

“Azt hiszem, nincs több kérdés” – mondta.

Közben Zelenszkij szerint az ukrán erők folytatják a harcot, és a nyugati fegyverszállításoktól függően visszafoglalják az orosz erők által elfoglalt területeket.

“Elnökként az az álláspontom: amit ők [az orosz erők] elfoglalnak, azt mi visszaadjuk. Ez nem 8 év kérdése lesz, mint 2014-től, hanem azonnal. Ez fegyverek kérdése. Ha lesz belőlük elég, azonnal megkezdjük a megszállt terület visszafoglalását” – mondta.

Oroszország többször figyelmeztette a NATO-t, hogy ne küldjön fegyvereket Ukrajnába, és kijelentette, hogy a fegyverkonvojokat legitim katonai célpontoknak tekinti. Azt is mondja, hogy Ukrajna fegyverekkel való “feltöltése” csak még több áldozathoz vezet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...

Moszkva nem lát esélyt egy jövő évi tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes nem lát esélyt a tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban jövőre, tekintettel arra, hogy Kijev és nyugati támogatói olyan álláspontra helyezkedtek, amely...

NRK: rekordbevételre tett szert az egyik NATO-tagállam az ukrán válságból

Norvégia tavaly rekordösszegű olaj- és gázbevételre tett szert, miután az ukrajnai konfliktus miatt az energiaárak az egekbe szöktek - jelentette kedden az NRK televízió....
spot_img

Videó