2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Zelenszkij: egész Ukrajna szomorú Boris Johnson bukása miatt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szívélyes búcsút vett Boris Johnsontól, miután a brit miniszterelnök csütörtökön benyújtotta lemondását. Johnson távozása minden ukrán embert “elszomorított” – állította Zelenszkij, aki reményét fejezte ki, hogy Kijev és London a távozása után is “barátok és erős szövetségesek” maradnak.

“Barátom, Boris Johnson, minden ukrán elszomorodott a Konzervatív Párt vezetőjének lemondásáról szóló hír hallatán. Őszintén hálásak vagyunk a háború első napjaitól kezdve nyújtott határozott és megalkuvás nélküli segítségéért. Külön köszönet a vezetői munkádért, amellyel megvédted Ukrajna érdekeit a nemzetközi színtéren” – írta Zelenszkij a közösségi médiában közzétett bejegyzésében, megosztva egy Johnsonnal készült közös fotót, amely az utóbbi nemrégiben tett kijevi látogatása során készült.

“Nincs kétségünk afelől, hogy az Egyesült Királyság támogatása megmarad. Örökre igaz barátok és erős szövetségesek maradunk” – tette hozzá Zelenszkij.

Johnson Kijev egyik leglelkesebb támogatója, amióta Moszkva február végén megkezdte katonai műveletét Ukrajnában. Bár London már a konfliktust megelőzően is Kijev legfőbb fegyverszállítói közé tartozott, az ellenségeskedések közepette jelentősen bővítette a fegyverszállításokat, és közel 2,3 milliárd font katonai segélyt ígért az országnak. A brit miniszterelnök az első nyugati vezetők között volt, aki áprilisban Kijevbe látogatott.

Johnson, aki 2019 júliusa óta volt Nagy-Britannia miniszterelnöke, csütörtökön jelentette be lemondását, mivel kormánya teljes káoszba került, és több mint 50 magas rangú tisztviselő, köztük titkárok és miniszterek hagyták el posztjukat. A hirtelen bukás nem sokkal azután következett be, hogy Johnsonnak sikerült túlélnie a múlt hónapban egy bizalmatlansági szavazást a parlamentben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...