2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Zelenszkij Brüsszelbe látogat az EU vezetőinek csúcstalálkozójára

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várhatóan csütörtökön Brüsszelbe érkezik, amikor az uniós vezetők csúcstalálkozója lesz, bár biztonsági okok még meghiúsíthatják a látogatást és a pontos programját se hozzák nyilvánosságra – közölte számos európai hírügynökség magas rangú uniós tisztviselőre hivatkozva.

A tisztviselő hozzátette, hogy Zelenszkij belga fővárosi útja valószínűleg az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülésén elhangzó beszéddel kezdődik.

Ezt követően csatlakozna az EU vezetőihez, akiket rendkívüli csúcstalálkozóra hívták össze a migrációról, a blokknak az amerikai inflációcsökkentő törvényre adott válaszáról és Ukrajna támogatásáról, többek között az Oroszország elleni szankciók tizedik csomagjával.

Zelenszkij a háború kezdete óta gyakorlatilag többször is csatlakozott ezekhez a csúcstalálkozókhoz online, hogy tájékoztassa a vezetőket a helyszíni helyzetről.

A lehetséges látogatás, amelyről először a La Stampa és a Financial Times számolt be, Zelenszkij második hivatalos útja lenne Ukrajnán kívülre az orosz hadművelet február 24-i kezdete óta. December végén Washingtonba látogatott, hogy beszédet tartson a kongresszusban és találkozzon Joe Biden amerikai elnökkel.

A látogatás egy héttel azután következne, hogy az uniós biztosok Kijevbe utaznak, hogy megbeszéléseket folytassanak az ukrán kormánnyal, majd pénteken EU-Ukrajna csúcstalálkozót tartottak Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke részvételével.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó