2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Zelenszkij Bidennek: a rakétacsapások az orosz hadsereg gyengeségét jelenti

Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel, miután Oroszország hétfőn katonai és infrastrukturális célpontokat bombázott Ukrajna-szerte. Biden elítélte az orosz csapásokat, és ígéretet tett arra, hogy több légvédelmi rendszert küld Kijevnek.

A Zelenszkij hivatala által közzétett telefonbeszélgetés leirata szerint az ukrán elnök az orosz csapásokat “az orosz hadsereg gyengeségének jeleként” jellemezte, annak ellenére, hogy az megbénította az egész ország elektromos hálózatát, és az orosz védelmi minisztérium szerint “katonai parancsnoki létesítményeket” és kommunikációs hálózatokat semmisített meg.

Biden “ígéretet tett arra, hogy továbbra is biztosítja Ukrajnának az önvédelemhez szükséges támogatást, beleértve a fejlett légvédelmi rendszereket is” – olvasható a Fehér Ház összefoglalójában.

Orosz rakéták záporoztak több ukrán városra hétfő reggel, két nappal a krími híd elleni támadás után, amelyért széles körben Ukrajnát tartják felelősnek. Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrán terrorizmusra adott válaszként jellemezte a csapásokat, és arra figyelmeztetett, hogy Oroszország határozottan válaszol minden jövőbeli, a földjét ért támadásra.

Zelenszkij a támadásokat követő órákban nyugati vezetőknek telefonált, és sürgette őket, hogy küldjenek a hadseregének nehéz fegyverzetet, köztük föld-levegő rakétákat. A Bidennel folytatott telefonbeszélgetését bejelentő tweetjében az ukrán elnök azt írta, hogy “a légvédelem jelenleg az első számú prioritás védelmi együttműködésünkben”.

Az Egyesült Államok nem küldte el Ukrajnába legfejlettebb Patriot-rakétaütegeit, a Pentagon azzal érvel, hogy az ilyen rendszerek működtetéséhez amerikai katonákra lenne szükség. A hónap elejétől kezdve azonban a Biden-kormányzat nyolc fejlett föld-levegő elleni rakétarendszert (NASAMS) adott Kijevnek, és a Pentagon 182 millió dolláros szerződést írt alá a Raytheon fegyvergyártóval további ilyen rendszerek építésére 2024 augusztusáig.

Nem világos, hogy Biden “fejlett légvédelmi rendszerekre” vonatkozó ígérete a NASAMS-szállítások folytatására, vagy a fejlettebb rendszerek szállítására utalt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....