2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Zelenszkij: a világnak válaszolnia kell, ha Oroszország nukleáris fegyvert vet be Kijev ellen

A világnak világossá kell tennie Oroszország számára, hogy azonnali katonai válaszra számíthat, ha úgy dönt, hogy nukleáris fegyvereket vet be Kijev ellen – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten a CBC és a CTV televízióknak adott interjúban. Az ukrán vezető “terrorista” zsarolási taktikával vádolta Oroszországot, és azt mondta, Moszkva csak az erő nyelvét érti.

Zelenszkij azzal vádolta Moszkvát, hogy ismételten azzal fenyegetőzik, hogy csapást mér az ukrajnai “döntéshozó központokra”, akár nukleáris fegyverekkel is, és azt mondta, hogy a világnak reagálnia kell, ha egy ilyen csapásra mégis sor kerül.

“Nem számít, hogy Ukrajna NATO-tag vagy NATO-n kívüli ország” – mondta, hozzátéve, hogy senkinek sem szabad megengedni, hogy “terroristaként zsaroljon”.

Az ukrán elnök szerint a világnak meg kellene mondania az oroszoknak: “Ha lecsapnak a Bankova utcára [az ukrán elnöki hivatalra], akkor ott is lecsapnak, ahol önök vannak”.

Ha Moszkva mégis csapást mér Kijevre, akkor a következő “másodpercben” csapást kell mérni az oroszországi döntéshozó központokra”, függetlenül az orosz támadás eredményétől – tette hozzá.

Egy ilyen hozzáállás nem zsarolás lenne, hanem az önvédelem egy formája, amely állítólag megakadályozná, hogy a fenyegetést megfogalmazók véghezvigyék terveiket – érvelt Zelenszkij.

“Humanizmusról sokáig lehet beszélni” – mondta az ukrán elnök újságíróknak, hozzátéve, hogy nemzete olyan helyzetben él, hogy “olyan szomszédja van, aki az erőn kívül semmi máshoz nem ért”.

Az ukrán elnök az orosz közvéleményt is hibáztatta az Ukrajnában történtekért.

“Az Oroszországi Föderáció társadalmának tudnia kell, hogy támadják a mi [ukrán] társadalmunkat” – mondta, hozzátéve, hogy az oroszok “egy terrorista hatalmat támogatnak”. Ha az orosz nép “nem gyakorol nyomást” Vlagyimir Putyin elnökre, “a világ elszigetelődik önöktől” – figyelmeztetett Zelenszkij, hozzátéve, hogy senki sem hajlandó tárgyalni Oroszországgal, mivel az csak “a fenyegetések nyelvét” beszéli.

Az ukrán elnök azt is mondta, hogy a világnak magának kell eldöntenie, hogy kivel áll szóba Oroszországban, mivel “ők most terroristák. Mindegyikük”.

Az ukrán vezető nem először intéz ilyen felhívást. Korábban felszólította a NATO-t, hogy hajtson végre megelőző csapásokat Oroszország ellen, hogy elrettentse Oroszországot a nukleáris fegyverek használatától. Akkor szavai éles reakciót váltottak ki Moszkvából, amely azzal vádolta Zelenszkijt, hogy egy harmadik világháborút akar kirobbantani.

Az ukrán elnök ezután visszavonta kijelentését, azt állítva, hogy azt rosszul fordították, és valójában megelőző szankciókat akart mondani, nem pedig “megelőző csapásokat”.

Putyin még szeptemberben azt mondta, hogy Oroszország minden rendelkezésre álló eszközzel meg fogja védeni területét, és “mindent megtesz, hogy biztosítsa népe biztonságát”. Ugyanakkor azt is mondta, hogy Moszkva kész a tárgyalásokra Kijevvel, és felszólította Ukrajnát, hogy “hagyjon fel minden ellenségeskedéssel” és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Megjegyzései a Luganszki és a Donyecki Népköztársaságok (LNR és DNR), valamint az Ukrajnától függetlennek nyilvánított Herszon és Zaporozsje régiók Oroszországhoz való csatolásáról szóló szerződések aláírásának ünnepségén hangzottak el. Moszkva akkor közölte, hogy az egy héttel később hivatalosan Oroszországhoz csatlakozott négy régió státuszáról nem tárgyalnak az Ukrajnával folytatott esetleges tárgyalások keretében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.