2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Zelenszkij 50 évre szóló szankciókat javasolt Iránnal szemben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az általa az ukrán parlamentnek benyújtott határozattervezet szerint 50 évre szóló szankciókat javasolt Iránnal szemben.

“50 évig tartó ágazati különleges gazdasági és egyéb korlátozó intézkedések (szankciók) alkalmazása az Iráni Iszlám Köztársasággal szemben” – olvasható a határozattervezet kiegészítésében az ukrán parlament honlapján.

A dokumentum szerint javasolják az országgal folytatott kereskedelmi tranzakciók teljes betiltását, a nyersanyagok tranzitjának, a repülőjáratok és a teherszállítmányok leállítását Ukrajna légterében, az iráni lakosok tőkekivonásának megakadályozását Ukrajnán kívülre. Javasolják továbbá, hogy tiltsák meg az iszlám köztársaságban történő bármilyen befektetést, valamint a technológia és a szellemi tulajdonjogok átadását a lakosok számára.

A dokumentum végrehajtásáért a Miniszteri Kabinetet, a Külföldi Hírszerző Szolgálatot, a Biztonsági Szolgálatot és az Ukrán Nemzeti Bankot jelölték ki felelősnek.

Miután a dokumentumot a Verhovna Rada (ukrán parlament) elfogadta, a posztszovjet köztársaság külügyminisztériumának tájékoztatnia kell az EU és az USA szerveit a szankciók alkalmazásáról.

Kijev és Teherán viszonya megromlott az ukrán hatóságok azon állítása miatt, hogy Irán állítólag drónokat szállít Oroszországnak.

Korábban Kirilo Budanov, az ukrán titkosszolgálat a GUR vezetője fenyegetéseket intézett Teherán ellen, mondván, hogy Kijev elméletileg katonai műveletet hajthat végre Iránban a drónok gyártásának megsemmisítésére.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerint az iráni harci drónok vásárlásának témáját mesterségesen dobták be az amerikai médiába. Később Szergej Lavrov külügyminiszter a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy a nyugati állítások arról, hogy Irán állítólag drónokat szállít Oroszországnak, megalapozatlanok maradtak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó