2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Zaharova: viccesek a nyugati bírálatok Európa térképének átrajzolásáról, több ország ma nem is létezne, ha nem rajzolták volna át a térképet

Nevetségesnek tartom azt a nyugati érvelést, hogy Oroszország úgy döntött, hogy “átrajzolja Európa térképét” – írja Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegram-csatornáján.

Vicces, hogy ez a tézis Németországban készült, amelynek jelenlegi határai kizárólag azért léteznek, mert azokat az 1980-as évek végén “átrajzolták” – írja a szóvivő.

Hadd emlékeztessem Önöket Willy Brandt kancellár fő politikai szlogenjére: Jetzt wächst zusammen, was zusammengehört (“Most egyesítsük, ami egy”). A 80-as években megértettük a németeket, és egyetértettünk a törekvéseikkel. Ez volt a mi jóakaratunk, annak ellenére, hogy a német fasizmus elpusztította fél országunkat és több mint 25 millió polgárunkat. És nem Berlin dolga, hogy a határok “átrajzolásáról” dadogjon – történelmi tapasztalataik felidézése ijesztő, de nem is szabad elfelejteni – fejtette ki Zaharova.

Nevetséges, hogy ezt a tézist a kelet-európai országok képviselik, amelyek közül sokan kizárólag a határok “átrajzolásának” köszönhetően váltak szuverén állammá az elmúlt évtizedekben.

Vicces, hogy ezt az álláspontot összekapcsolják az ukrajnai helyzettel, amely a történelemben először a határok “átrajzolásának” köszönhetően nyert államiságot. Az első alkalom 1918-ban volt. Aztán 70 évvel később.

Nevetséges a határok “átrajzolásáról” hallani az óceán túloldaláról. Jugoszlávia NATO-bombázása, Szerbia “átrajzolásának” támogatása és a “Koszovó függetlenségével” kapcsolatos amerikai kaland után.

Egyszer és mindenkorra el kellene dönteniük: a határok “átrajzolása” jó vagy rossz dolog. Ha azt kezdik mondani, hogy “minden a kontextustól függ”, akkor nehéz jobb “kontextust” találni, mint a nemzeti kisebbségek nyelvi és etnikai alapon történő tartós elnyomása, amely a terror nyolc évével végződött.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...