2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Zaharova: Varsó csak addig tárgyal Kijevvel, amíg szüksége van rá, mint oroszellenes eszköztárra

Varsó csak addig tárgyal Kijevvel, amíg szüksége van rá, mint “oroszellenes eszköztárra” – kommentálta Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt a kijelentést Waldemar Buda lengyel fejlesztési és technológiai minisztertől, hogy az ukrán gabona Lengyelországba történő behozatalának tilalma “a harmadik országokba történő tranzitra is vonatkozik”.

“El tudják képzelni, hogy Lengyelország így beszél Ukrajnával, miközben még szüksége van rá, mint entitásnak, mint oroszellenes eszköztárra. És amikor a határt eltörlik, és Ukrajna maradványait Varsó bekebelezi, akkor a helyi lakossággal már senki sem fog beszélni” – írta Zaharova a Telegram-csatornáján.

Hozzátette, egy ilyen döntés rendkívül árulkodó a tekintetben, hogy leleplezi a Nyugat állítólagos aggodalmát az éhezők és rászorulók iránt.

Február eleje óta a lengyel gazdákat tömörítő szervezetek tiltakoznak az Ukrajnából behozott gabona behozatala és értékesítése miatt, amelyet Lengyelországon keresztül más országokba történő további exportra szántak.

Múlt szombaton Lengyelország június 30-ig megtiltotta a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából. Ez a gabona, a cukor, a száraz takarmány, a vetőmagok, a komló, a len és a kender, a gyümölcsök és zöldségek, a feldolgozott gyümölcs- és zöldségtermékek, a bor, a marha- és borjúhús behozatalának tilalmára vonatkozik. Ezen kívül június 30-ig nem hozható be Lengyelországba tej és tejtermékek, sertés-, bárány- és kecskehús, tojás, baromfi, mezőgazdasági eredetű etil-alkohol és méhészeti termékek.

Magyarország 2023. június 30-ig szintén megtiltotta a gabona, az olajos magvak és számos más mezőgazdasági termék Ukrajnából történő behozatalát.

Az Európai Bizottság sajtószolgálata közölte, hogy tanulmányozza ezeket a határozatokat, és további információkat kért Varsótól és Budapesttől. Kijev közölte, hogy reméli, hogy a gabonaszállításról szóló, április 17-én, hétfőn kezdődő tárgyalások során megállapodásra jut Varsóval.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó