2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Zaharova: Ukrajna NATO-fegyvereket vet be a Donbasszban

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azzal vádolta Kijevet, hogy a NATO-ban használatos fegyvereket vet be Ukrajna keleti részén.

Ukrán diverzánsok nemrégiben ilyenekkel mészároltak le öt luganszki honvédot, azok saját megfigyelő állásaiban. Az őrszemnek kiállított harcost több száz méterről egy, a NATO valamelyik országában gyártott mesterlövő puskával „szedték le”.

A pihenőben lévő négy honvédet – mint azt a vizsgálatok megállapították – ugyancsak a NATO-ban gyártott kézi lőfegyverekkel végezték ki. Erre utal, hogy a boncolás során a NATO-szabványoknak megfelelő töltényeket találtak az áldozatok testében. Ezek olyan szörnyű csonkolásos, roncsolásos sebeket ejthettek rajtuk, hogy az áldozatokat – a pravoszláv szokásokkal ellentétben – csak zárt koporsóban lehetett felravatalozni. A támadás után készített felvételeken a földön, vérfoltok mellett, agyvelő darabokat lehetett látni.

Ukrajna nagy tételekben vásárolt és vásárol a török gyártmányú „Bayraktar” drónokból. Ezeken kívül azonban más, ugyancsak NATO-országban készült drónokat is láttak már.

Újságírók idézik az orosz külügyi szóvivőnek azokat a szavait, miszerint provokációs céllal rendezik meg a „Sea Breeze” („Tengeri fuvallat”) elnevezésű hadgyakorlatot.

Zaharova úgy véli: az ilyen hadgyakorlatokat azért tartják, hogy Ukrajnát nyugati fegyverek prototípusaival lássák el. Ezen kívül a Fehér Ház továbbra, úgymond segítségnyújtás címén, nagy összegeket utal át kijevi bankszámlákra. Ez a tény komolyan nyugtalanítja Oroszországot – hangsúlyozta a diplomata asszony.

„Nyugati partnereink igen idegesen reagálnak arra, amikor országunk valamilyen hadgyakorlatot tart – noha ezekről előre értesíteni szoktuk őket. Ám aminthogy elkezdjük ezeket a gyakorlatokat, Nyugaton kitör a hisztéria” – emlékeztetett a külügyi szóvivő.

Orosz részről, az ezzel kapcsolatos nyugati vádaskodáskor, már számos alkalommal leszögezték: az orosz hadsereg mindenkor orosz területen folytat hadgyakorlatokat – amihez joga van. Miközben – emlékeztetett rá nemrégiben Lavrov külügyminiszter is – az USA több száz, sőt több ezer kilométerről szállítja fegyvereit más, az orosz határnál fekvő európai országokba. Az orosz határok vagy felségvizek közelében rendezett hadgyakorlatok „legendája” Oroszországgal szembeni, félreérthetetlen utalásokat tartalmaz.

A több európai ország bevonásával ( 2016-ban a magyar légierő feladata volt, hogy a Sea Breeze résztvevőit a helyszínre szállítsa.), Ukrajna és az Egyesült Államok részvételével megrendezendő hadgyakorlatra június végén – július elején kerül sor. A hadgyakorlatokat a Fekete-tenger Ogyessza és Ocsakov (4) környéki vizein tartják meg.

A 2014. május 2-i ogyesszai tömegmészárlás okozta megrendülést kihasználva Igor Kolomojszkij, az egyik leggazdagabb ukrajnai oligarcha elmozdította (az egyébként a kijevi rezsim által kinevezett) városi vezetőt, és a maga emberét ültette a helyére – így kaparintva meg Ogyessza kereskedelmi kikötőjét. Ugyanő állapodott meg – közvetlenül, az ukrán kormányt is kihagyva – Victoria Nuland akkori, Ukrajnáért felelős amerikai helyettes külügyi államtitkárral – az ogyesszai hadikikötő átadásáról. Ezzel az USA részben kárpótolta magát a februárban „elvesztett” szevasztopoli támaszpontért, illetve – a Krím-félsziget hátában – ellenőrzése alá vonta a Fekete-tenger északnyugati szögletét.

Amerika ezúttal sem bizonyult hálásnak. Blinken külügyminiszter, legutóbbi kijevi látogatásakor, az oligarchia elleni fellépésre utasította Zelenszkijt. A sort azzal a Kolomojszkijjal kell nyitnia, aki pedig kezdetben fő támogatója volt Zelenszkij első elnöki szárnycsapásainak. Orosz értékelések szerint az USA – az ukrán oligarchák elleni fellépéssel – valójában azok pozícióit igyekszik megkaparintani. (Magyarországgal szemben is gyakori vádpontként szerepelnek az oligarchák. Jó, ha tudjuk, hogy mi áll ezek mögött.)

Kolomojszkij különalkuja nyomán az Ogyesszától mintegy 150 km-re, északkeletre lévő Ocsakov – ugyancsak tengerparti kikötővárosban – az USA hozzálátott a térségben létesíteni tervezett haditengerészeti támaszpontja kiképzési és tervezőközpontjának építéséhez.

NewsFront

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...