2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Zaharova: Oroszország csak védelmi célokra vetne be atomfegyvert

Oroszország feltételezett atomfegyver-használatára kizárólag rendkívüli körülmények között kerülhet sor, és csak védelmi célokra lesz lehetséges – közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum  alkalmával tartott sajtótájékoztatón.

“Oroszország nukleáris elrettentési politikája szigorúan védelmi jellegű. A nukleáris fegyverek hipotetikus használatát egyértelműen a rendkívüli körülmények korlátozzák a szigorúan védelmi célok keretein belül” – mondta.

Zaharova rámutatott, hogy Moszkva teljes mértékben elkötelezett a nukleáris háború megengedhetetlenségének elve mellett.

“Ebben nem lehetnek győztesek. Soha nem szabad elszabadulnia. Következetesen felszólítjuk az öt nukleáris állam vezetőinek a nukleáris háború megelőzéséről és a fegyverkezési verseny elfogadhatatlanságáról szóló közös nyilatkozatának minden más felét, hogy tartsák be ezeket a posztulátumokat” – hangsúlyozta Zakharova.

Ugyanakkor nem zárta ki, hogy Oroszország döntése a stratégiai fegyverzetcsökkentési szerződés (Új START) felfüggesztéséről visszafordítható.

“Ebben az esetben igen, de csak akkor, ha Washington politikai akaratot mutat, és erőfeszítéseket tesz a feszültségek enyhítésére, de-eszkalációra és a szerződés teljes körű működésének újbóli megkezdéséhez szükséges feltételek megteremtésére” – tette hozzá Zaharova.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 21-én jelentette be, hogy Moszkva felfüggeszti részvételét az Új START-ban, de nem lép ki teljesen belőle. Hangsúlyozta azonban, hogy mielőtt visszatérne a szerződés további működésének megvitatásához, Oroszország szeretné megvalósítani, hogy ez a dokumentum hogyan veszi figyelembe nemcsak az Egyesült Államok, hanem a NATO más atomhatalmainak – Nagy-Britanniának és Franciaországnak – az arzenálját is. Március 1-jén Putyin aláírta azt a törvényt, amely felfüggeszti Oroszország részvételét az Új START-ban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó