2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Zaharova: Oroszország arányos választ fog adni a kazettás bombák ukrajnai bevetésére

Oroszország arányos választ fog adni a kazettás bombák ukrán fegyveres erők általi esetleges alkalmazására – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium hivatalos szóvivője.

“Oroszország tisztában van a kazettás bombák által a polgári lakosságra jelentett veszélyekkel. Ezért soha nem használta őket a különleges katonai művelet során. Ha azonban Ukrajna fegyveres erői úgy döntenek, hogy ilyen lőszereket használnak, [Oroszország] kénytelen lesz arányos választ adni” – mondta Zaharova az International Life című lap kérdéseire adott válaszában, amelyet a minisztérium hivatalos honlapja tett közzé csütörtökön.

Zaharova emlékeztetett arra, hogy az amerikai döntés a kazettás bombák szállításáról a kijevi kormánynak az egész nemzetközi közösséget sokkolta a múlt hét végén. Hozzátette, hogy számos ország, köztük a nyugatiak is nyíltan kijelentették, hogy ezek ukrajnai alkalmazása elfogadhatatlan.

“Különösen a spanyol védelmi miniszter, Margarita Robles szólalt fel július 8-án a Kijevnek szánt kazettás lőszerek kérdésében, mondván, hogy “semmilyen körülmények között nem szabad bizonyos fegyvereket szállítani”. Ugyanezen a napon Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kijelentette, hogy reméli a kazettás bombákról szóló 2008-as egyezmény egyetemes alkalmazását. Rishi Sunak brit miniszterelnök július 10-én Londonban az amerikai elnökkel folytatott megbeszélései során megerősítette, hogy Nagy-Britannia tartja magát az egyezményben vállalt kötelezettségeihez, amelyek között szerepel a használatuk tilalma” – mondta a diplomata.

Zaharova szerint az amerikai kormány döntését az USA belpolitikai erői is elítélték.

“Július 8-án 19 amerikai kongresszusi képviselő nyilatkozatot tett közzé, amelyben azt állították, hogy a Fehér Ház vezető álláspontja az emberi jogok területén magában foglalja azt a döntést, hogy nem adják át a kazettás bombákat, amelyek komoly kockázatot jelentenek a polgári lakosság számára” – tette hozzá.

Megismételte, hogy 123 ország írta alá a kazettás bombákról szóló 2008-as egyezményt, amely tiltja az ilyen típusú fegyverkezést. Emellett Zaharova hozzátette, hogy még most, 50 évvel az Egyesült Államok vietnami háborúja után is előfordulnak tragikus esetek, amikor civileket csonkítanak meg vagy ölnek meg fel nem robbant kazettás bombák szubmuníciói az országban.

“Washington döntése, hogy kazettás bombákat szállít az ukrán neonáciknak, abból a vágyából fakad, hogy Oroszországnak a lehető legnagyobb stratégiai kárt okozza. Az Egyesült Államok elismerte, hogy a közönséges lőszerek készletei kifogyóban vannak, így most embertelen fegyvertípusokat használnak. Ugyanakkor az amerikaiak nem aggódnak a bűncselekményeik következtében megölt civilek miatt. Készen állnak arra, hogy szó szerint az utolsó ukránig harcoljanak Oroszországgal” – mondta a diplomata.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó