2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Zaharova: London urángránátokkal akarja felperzselni a földet Ukrajnában

Az Egyesült Királyság “felperzselt földdé” akarja változtatni Ukrajna területét azzal, hogy szegényített uránnal töltött lőszerekkel látja el Kijevet – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Az orosz diplomata felhívta a figyelmet a brit védelmi minisztérium nyilatkozataira, amely előző nap azt közölte, hogy a szegényített uránnal töltött lőszerek hatása a katonai személyzet egészségére és a környezetre valószínűleg “csekély” lesz.

“Az Egyesült Királyság azzal, hogy szegényített uránnal töltött lőszereket szállít Ukrajnának, felperzselt és kietlen földdé akarja változtatni a területét. Ott nem fognak oroszul beszélni, ott nem fognak ukránul beszélni, ott csak csend lesz. Mint Pripjatyban és Csernobilban” – írta hétfőn Telegram-csatornáján.

Zaharova emlékeztetett arra, hogy a NATO hadműveletek során tömegesen gyártottak és használtak szegényített uránnal töltött lőszereket.

“Nagyrészt olasz katonák hajtották végre az ilyen lőszerekkel végzett műveleteket a NATO-kontingensben. <…> Az olasz katonák felelősségi körébe Jugoszláviában olyan területek tartoztak, ahol a szegényített uránt tartalmazó lőszerek több mint felét kilőtték” – tette hozzá.

“A szerbek voltak az első áldozatok, az olaszok pedig a másodikak a sorban, akik tanulmányozták, hogyan hat a szegényített urán az azt használó személyzetre” – mondta Zaharova.

Rámutatott az olaszok által az ország védelmi minisztériuma ellen benyújtott perek növekvő számára. “A kiváltó ok ugyanaz – a rák. Rák a szegényített uránnal töltött lőszerek kezeléséből adódóan” – mondta.

Annabel Goldie, a brit parlament államtitkára márciusban a Lordok Háza egyik tagjának kérdésére adott írásbeli válaszában azt mondta, hogy az Egyesült Királyság olyan lövedékeket szállít Ukrajnának, amelyek szegényített uránt tartalmaznak, és amelyek nagyobb hatékonysággal pusztítják a páncélozott járműveket. A brit védelmi minisztérium a szegényített uránt a páncéltörő lőszerek szabványos összetevőjeként írta le, amelyet évtizedek óta használnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a brit hatóságok döntését kommentálva kijelentette, hogy Oroszország kénytelen lesz ennek megfelelően reagálni arra, hogy “a Nyugat máris nukleáris összetevőjű fegyvereket kezd használni”.

Az Egyesült Királyságban működő orosz nagykövetség figyelmeztette Londont, hogy ne adjon át Kijevnek szegényített uránnal töltött lőszereket. A diplomáciai képviselet kommentárjában hangsúlyozta, hogy a lépés a konfliktus eszkalációjával jár, az ilyen lőszerek ukrajnai alkalmazása pedig a helyi lakosság egészségét is veszélyeztetné.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó