2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Zaharova: a fegyverszállítások eszkalációhoz vezetnek és a Nyugat egyre mélyebbre kerül az ukrán konfliktusban

A nyugati országok kijelentései arról, hogy Kijevnek bármilyen fegyvert kell szállítani, beleértve a krími célpontok támadására alkalmas fegyvereket is, növelik a konfliktus tétjét, és elkerülhetetlenül eszkalációhoz vezetnek – mondta pénteki kommentárjában Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Külön felhívta a figyelmet a The New York Times című napilap jelentésére, amely azt állította, hogy az amerikai kormányzat fontolóra vette a kijevi rezsim további fegyverekkel történő ellátásának lehetőségét a Krím megtámadásához. Zaharova emellett emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen arra sürgette a partnereket, hogy adjanak át Kijevnek “minden olyan fegyvert, amelyet használni tud”.

“Mindezt a Nyugat nyílt, provokatív uszításának és a konfliktus tétjének emelésének tekintjük, ami elkerülhetetlenül több áldozathoz és veszélyes eszkalációhoz fog vezetni” – mondta Zaharova.

Kijelentette, hogy a Nyugat “egyre mélyebbre merül az ukrajnai konfliktusba”: a németországi Ramsteinben lévő amerikai támaszponton nyugati légvédelmi rendszerek és harckocsik szállításáról tárgyalnak, és nyugati országok ukrán katonai személyzetet is kiképeznek.

A kommentár hangsúlyozza, hogy Kijev a dnyipropetrovszki tragédiát arra használja fel, hogy további fegyverszállítmányokat szerezzen a Nyugattól.

“Az ukrán elnöki hivatal szabadúszó tanácsadója, Olekszij Aresztovics kezdetben elismerte, hogy az ukrán légvédelem akciói okozták a tragédiát, de aztán elkezdett visszakozni” – mutatott rá Zaharova. “Zelenszkij rezsimje szégyentelenül arra próbálja felhasználni ezt a tragédiát, hogy a Nyugatot keményebb oroszellenes szankciókra és újabb fegyverszállítmányok küldésére kényszerítse”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két újabb települést vont az ellenőrzése alá a Wagner-csoport a Donbasszban

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója szerdán közölte, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Donyecki Népköztársaságban, az ukránok által csak Bahmut...

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...