2022, augusztus 9.
28.9 C
Budapest
21.1 C
Moszkva
Array

Xi elnök és Putyin elnök gyorsítják a nyugati útvonal csővezeték munkálatait

Xi Jinping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködés Szövetségének 2 napos csúcstalálkozója előtt már privát megbeszéléseket folytatott az épülő orosz-kínai gázvezetékről, mely Szibériából szállít majd földgázt Kínába.

Xi kínai elnök elmondta Putyin elnöknek, hogy mindkét országnak fel kellene gyorsítania a fő közös projektjeiket, különösen a nyugati vezeték földgázcső építését, ezzel emelvén magasabb szintre az energetikai együttműködést.

Putyin orosz elnök elmondta Xi-nek, hogy ő személy szerint nagyon nagy jelentőséget tulajdonít ennek a projektnek, és egyetértett kínai kollégájával, hogy az építkezést fel kell gyorsítani, lévén mindkét ország kölcsönös előnyére válik a projekt. A gázvezeték építése (mely kelet-Szibériából fog földgázt szállítani Kínába) két hete kezdődött Kínában és Oroszországban is.

Putyin egyúttal felhívta Xi elnök figyelmét arra, hogy mindkét országnak szorosabbra kell zárnia a gazdasági – és biztonsági együttműködést, illetőleg a nukleáris, infrastrukturális és légiközlekedési projekteket is erősíteni kell.

E hónapban Zhang Gaoli kínai alelnök és Putyin orosz elnök közösen tekintették meg az épülő csővezeték első darabjainak összehegesztését Oroszországban. Az egész építkezés egy történelmi gázüzlet eredménye, mely a kínai gazdaság számára a következő 3O évben 4 trillió (10 a 18.-on) köbméter természetes földgázt fog biztosítani.

A 2O13-as évben Kína 24,35 millió metrikus tonna nyersolajat, 27,28 millió tonna szenet és 3,5 milliárd kilowattóra energiát importált Oroszországból. Megfigyelők szerint a két elnök közös akarata felgyorsítja a gázvezeték építési munkálatait.

Feng Yujin, a Kortárs Nemzetközi Kapcsolatok Kínai Intézetének – Orosz Tanulmányok Központjának vezetője szerint a találkozók a vezetők között “nyilvánvalóan és közvetlenül” gyorsítják az együttműködésüket és koordinációjukat a globális ügyekben.

Az elnöki diplomácia Putyin és Xi között fémjelzi a kapcsolatok új korszakának kezdetét, hiszen 2O13-ban Xi elnök első külföldi útja Moszkvába vezetett és idén mostmár negyedszerre találkoztak. A kínai nagykövet, Li Hui elmondta hogy Xi meghívta Putyint Pekingbe, hogy vegyen részt az APEC gazdasági vezetőinek találkozóján idén novemberben. Li elmondta továbbá, hogy mindkét oldal keményen dolgozik ,hogy elérjék a 2OO milliárd USD-os kereskedelmi forgalmat egymás között, a lehető leghamarabb.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...