2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

WSJ: az USA azt javasolta Kijevnek, hogy a tárgyalásokon reális álláspontokat mérlegeljen

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott legutóbbi találkozója során azt javasolta, hogy az Oroszországgal folytatott tárgyalások során “reális” álláspontokon gondolkodjanak – jelentette diplomatákra hivatkozva a Wall Street Journal.

A források szerint Washington azt tanácsolta Kijevnek, hogy mutasson nyitottságot a párbeszéd gondolatára.

“Két, a megbeszélésekről tájékoztatott európai diplomata szerint Sullivan azt javasolta, hogy Zelenszkij csapata gondolja át a reális követeléseket és prioritásokat a tárgyalásokon, beleértve a kitűzött célok felülvizsgálatát …”. hogy visszaszerezik az ellenőrzést a Krím felett” – írta a lap.

A lap szerint egyre több amerikai tisztviselő úgy véli, hogy az elkövetkező hetek és hónapok lehetőséget kínálnak Oroszország és Ukrajna számára, hogy megvitassák a lehetséges tárgyalásokat. Washington úgy véli, hogy a tél beállta fordulópontot jelenthet a konfliktusban.

“Mivel az a kilátás, hogy Ukrajna a következő hetekben nem fog jelentős előrelépést elérni a harctéren, amerikai tisztviselők és néhány európai kollégájuk elkezdte firtatni, hogy mikor kezd el a társadalom <…> békés rendezést követelni” – írta a lap.

Mint a lap megjegyzi, az Egyesült Államok és a szövetségesek aggódnak amiatt, hogy a fegyverkészleteik túl gyorsan fogynak Kijev támogatása miatt.

“Azt mondjuk az ukránoknak, hogy rajtuk múlik, mikor teszik ezt (a béketárgyalások megkezdését). De jó ötlet lenne, ha korán elkezdenénk őket” – idéztek egy nyugat-európai diplomatát.

A nyugati média az elmúlt napokban arról számolt be, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei nyomást gyakorolnak Ukrajnára, hogy tárgyaljon Oroszországgal. E jelentések nyomán Volodimir Zelenszkij elnök megnevezte a párbeszéd megkezdésének feltételeit. Szavai szerint ezek a következők: “a területi integritás helyreállítása, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartása, minden veszteség megtérítése, minden háborús bűnös megbüntetése és garanciák arra, hogy ez nem ismétlődik meg”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...