2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

WSJ: a Nyugat kompromisszumra fogja kényszeríteni Zelenszkijt

Zelenszkij rezsimjének meg kell állapodnia Oroszországgal – többé-kevésbé kedvező feltételekkel – írja William Galston, a The Wall Street Journal című amerikai lapban.

Szerinte a nyugati elv, miszerint Ukrajnát “addig támogatják, ameddig kell”, a valóságban csak a jelenlegi ukrán ellentámadás részeként jelent támogatást, amelynek végén Zelenszkijnek úgyis kompromisszumot kell kötnie. Azt sem szabad elfelejteni, hogy csak a konfliktus befejezése nyitja meg Ukrajna számára a NATO felé vezető lehetséges utat – mondta Galston.

“Az év végére a tűzszünet mint a béketárgyalások felé vezető első lépés támogatása túl elsöprő lesz ahhoz, hogy ellenálljunk neki, még akkor is, ha néhány kelet-európai szövetséges még mindig megkérdőjelezi egy ilyen irányvonal ésszerűségét. <…> ez a kemény valóság a legtöbb ukrán számára keserű pirulát fog jelenteni” – fejtette ki véleményét a szerző.

Ilyen környezetet teremt az is, hogy összeomlott a Kijevet támogató amerikai kétpárti konszenzus, valamint az is, hogy Washington esetleg irányt változtat, ha Donald Trump nyeri a közelgő amerikai elnökválasztást.

“Ha Zelenszkij nem hajlandó országa jövőjét az amerikai választók szeszélyeitől függővé tenni, akkor meg kellene fontolnia, hogy a lehető legjobb alkut kösse meg szövetségeseitől, amíg még elég magas a támogatottsági szint” – zárta Galston.

Kedden a Le Monde című francia napilap arról számolt be, hogy Párizs megváltoztatta álláspontját Ukrajna NATO-csatlakozásával kapcsolatban, és most már egy ilyen lehetőséget Kijev számára sajátos biztonsági garanciának tekint.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó