2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

WP: ha így halad az ukrán offenzíva, akkor 16 év kell a területek visszaszerzéséhez

Ha Ukrajna a következő hetekben nem jár sikerrel a harctéren, akkor hosszú évekre fog területeket veszíteni – jelentette ki Graham Allison, a Harvard Egyetem Douglas Dillon kormányzati professzora a Washington Postnak (WP) írt cikkében.

“Hacsak az ukrán erők nem lesznek sikeresebbek az elkövetkező hetekben, mint eddig, Ukrajna 16 évig nem fogja visszaszerezni az összes területét” – írta a szakértő.

A cikk szerzője nem fejtette ki részletesebben, hogy mi indokolja ezt a határidőt, de úgy véli, hogy a fronton továbbra is fennálló patthelyzet már a közeljövőben új szakaszba lép a konfliktus.

“Ha az ukrán erők a nyár folyamán is patthelyzetben maradnak, akkor arra kell számítanunk, hogy a háború politikai dimenziója fogja meghatározni az események menetét. Sok ukrán támogató Európában, sőt az Egyesült Államokban is csatlakozni fog a globális délhez, amely mindkét felet az öldöklés beszüntetésére és komoly tűzszüneti tárgyalások megkezdésére szólítja fel” – mondta a szakértő.

Ellison szerint megállapodás esetén mindkét fél “győzelemnek” fogja nyilvánítani azokat az eredményeket, amelyeket a tűzszünet pillanatában elért. Ebben az esetben a szakértő úgy véli, a világ ünnepelné az ellenségeskedések végét, és békének nevezné azt.

Az ukrán hatóságok által régóta emlegetett ellentámadás június 4-én kezdődött. Kijev a NATO szakemberei által kiképzett és nyugati felszereléssel felfegyverzett dandárokat vetett be. Ennek ellenére, mint Vlagyimir Putyin elnök rámutatott, az ukrán csapatok semmilyen irányban nem jártak sikerrel, és súlyos veszteségeket szenvednek: már több száz nyugati jármű megsemmisült.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó