2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Wired: kikapcsolt helymeghatározókkal ellátott hajókat láttak az Északi Áramlatnál a robbanás előtt

Az Északi Áramlat elleni terrortámadás előtti napokban a vezetékekhez közeli területen két azonosítatlan, kikapcsolt helymeghatározókkal ellátott hajó haladt át – írta a Wired című kiadvány a Space Know műholdképelemző cégre hivatkozva.

Megjegyezték, hogy e hajók feljegyzett hossza 95-130 méter volt. Az elemzők szerint néhány kilométeren belül haladtak el a csővezetékek szivárgása mellett.

“Észrevettünk néhány sötét hajót, jelentős méretű hajókat, amelyek áthaladtak az érintett területen. A helymeghatározó rendszereik ki voltak kapcsolva, ami azt jelenti, hogy nem volt információ a mozgásukról, és megpróbálták elrejteni a helymeghatározó és általános információikat a világ elől” – magyarázta Jerry Jawornicki, a cég vezetője és társalapítója.

A vállalat képviselői elmondták, hogy a műholdas felvételek 90 napon át tartó elemzése után 25 különböző, a területen áthaladó hajót észleltek. Huszonhármuknál bekapcsolták az azonosító rendszert – hangsúlyozta a lap.

Az anyag szerzői feltételezik, hogy a szakértők adatai új találgatásokra adhatnak okot a szivárgás okát illetően.

A terrortámadások szeptember 26-án két Európába irányuló orosz gázexportvezeték – az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 – ellen történtek. Berlin, Koppenhága és Stockholm nem zárja ki a célzott szabotázs lehetőségét. A Nord Stream AG arról számolt be, hogy a csővezetékeken kialakult vészhelyzet példátlan, ezért nem lehet meghatározni a javítások ütemezését. Oroszország nemzetközi terrorcselekmény miatt indított eljárást.

Vlagyimir Putyin elnök október 31-én jelentette, hogy a Gazprom engedélyt kapott az Északi Áramlat felrobbantásának helyszínének megtekintésére, a vállalat vezetője, Alekszej Miller pedig beszámolt a vizsgálatról. Az államfő az Északi Áramlatnál történt robbanást is nyilvánvaló terrortámadásnak minősítette.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...