2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Washingtonban dühösek, mert egy indiai hajó a szankcionált orosz olajterméket szállított az USA-ba

Washington megkereste Újdelhit kérdéseivel az állítólag Indiából az Egyesült Államokba szállított orosz olajtermékek miatt – jelentette szombaton a Reuters az Indiai Központi Bank (Reserve Bank of India) kormányzóhelyettesére, Michael Patra-ra hivatkozva.

Patra szerint az amerikai pénzügyminisztérium arról tájékoztatta az ország hatóságait, hogy egy indiai hajó állítólag olajat vett fel egy orosz tartályhajóról a nyílt tengeren, és azt az ország nyugati partvidékén lévő Gudzsarát állam egyik kikötőjébe szállította, ahol az olajat feldolgozták, majd New Yorkba szállították.

“Szankciók vannak érvényben azokkal szemben, akik orosz olajat vásárolnak, és ezt az amerikai pénzügyminisztérium jelentette nekünk… Kiderült, hogy egy indiai hajó találkozott egy orosz tankerrel a tenger közepén, átvette az olajat a tenger közepén, eljutott egy gudzsaráti kikötőbe, ott feldolgozták, és párlatot készítettek belőle, amelyből valójában egyszer használatos műanyagot állítanak elő. A finomított terméket visszatették a hajóra, és az célállomás nélkül elindult. A tenger közepén megkapta a célállomást és New Yorkba ment” – mondta Patra egy Odishában tartott rendezvényen, amelyen az indiai függetlenség 75. évfordulóját ünnepelték.

A tisztviselő nem árulta el a szóban forgó hajó nevét, és más részleteket sem közölt az üggyel kapcsolatban, de azt mondta, hogy “a háború így működik, furcsa módokon működik”.

Az Egyesült Államok az év elején megtiltotta az orosz olaj és olajtermékek bevitelét az országba az ukrajnai helyzettel összefüggésben az Oroszország ellen irányuló szankciók részeként.

India tartózkodott a Moszkva elleni szankcióktól, és míg az idei évet megelőzően ritkán vásárolt orosz olajat, március óta megtízszerezte vásárlásait, kihasználva a Moszkva által kínált kedvezményt. A Bloomberg szerint Oroszország júniusban megelőzte Szaúd-Arábiát, mint a dél-ázsiai ország második legnagyobb szállítója és Irak után a második helyen áll.

Az USA újdelhi nagykövetsége a Reuters megkeresésére nem kommentálta Patra nyilatkozatát.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...