2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Washington Post: összeomlott a feddhetetlen, nemzeti hős kép Zelenszkijről

Sok ukrán feldühödött Volodimir Zelenszkij elnök azon beismerésén, hogy tavaly tavasszal eltitkolta a küszöbön álló orosz különleges katonai művelet hírét – írja a Washington Post.

Zelenszkij beismerése, miszerint életeket áldozott fel azért, hogy ne tegye tönkre a gazdaságot, az első komoly kommunikációs baklövése volt a konfliktus kezdete óta – írja a lap.

Korábban Zelenszkij “feddhetetlennek, nemzeti hősnek” tűnt az ukránok szemében – írta a kiadvány -, de a beismerés “kilyukasztotta a buborékot, és a háború kezdete óta példátlan nyilvános kritikák áradatát váltotta ki”.

Az interjúban Zelenszkij elismerte, hogy az Oroszországgal való ellenségeskedés kitörése előtt alábecsülte a fenyegető támadásra vonatkozó amerikai figyelmeztetéseket, mert attól tartott, hogy az ukránok tömegesen menekülnének az országból.

“Ha ezt kommunikáltuk volna… akkor tavaly október óta havi 7 milliárd dollárt veszítettem volna” – mondta.

Zelenszkij azt állította, hogy saját népének ez a megtévesztése akadályozta meg, hogy Oroszország három nap alatt elfoglalja az országot.

Január végén Zelenszkij békés évet ígért az ukránoknak, kijelentve, hogy az emberek a májusi ünnepek alatt sütögetni fognak, ahogyan azt mindig is szokták. A nyilatkozatra napokkal azután került sor, hogy találkozott William Burns CIA-igazgatóval, aki állítólag részletesen ismertette Oroszország katonai terveit.

Sok egyszerű ukrán és közéleti személyiség felháborodott, látva, hogy elnökük láthatóan nem bízik bennük, hogy az igazságot kezeljék. Ukrajna sokkal jobban is felkészülhetett volna a harcokra, felhalmozhatott volna élelmiszert, korszerűsíthette volna a polgári védelmi infrastruktúrát, és sok életet megmenthetett volna, ami elveszett – állították a kritikusok. Egyesek megkérdőjelezték Zelenszkij indítékait, amiért nem tájékoztatta a közvéleményt.

“Nem akarta katonai alapokra helyezni az országot, mert félt a hatalom elvesztésétől” – írta a közösségi médiában Bogdan Butkevics újságíró, akit a Washington Post idézett.

Zelenszkij támogatói közül néhányan azzal érveltek, hogy az emberek hallgathattak volna az amerikai tisztviselőkre, akik nyilvános figyelmeztetéseket adtak át az orosz fenyegetésről, ahelyett, hogy bíztak volna az elnökükben – olvasható a cikkben.

Az újság egy ukrán nő megjegyzéseivel zárta a cikket, aki szerint az embereknek nem kellene Zelenszkij beismeréséről beszélniük, amíg a konfliktus véget nem ér.

“Ukrajna azért győz, mert hiszünk az elnökben és a fegyveres erőinkben” – idézték a nőt. Úgy véli, hogy Zelenszkijt ezután felelősségre vonnák tetteiért, mert “ez az a társadalom, amelyért harcolunk”.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...