2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva
Array

Washington F-22-eseket vezényelhet Európába

Elképzelhető, hogy az Egyesült Államok Európába vezényel néhányat a legfejlettebb, F-22-es típusú harci gépéből, hogy erődemonstrációval válaszoljon Oroszország ukrajnai fellépésére – jelentette ki Deborah Lee James légierőért felelős miniszter a CNN amerikai televízió híroldalának keddi közlése szerint. James akkor nyilatkozott erről, amikor hétfőn felkereste a párizsi légi szalont.

Az amerikai légierő első számú polgári vezetője szerint a legnagyobb fenyegetést Oroszország és az orosz fellépés jelenti. Az ukrajnai válság fejleményeit “rendkívül aggasztónak” nevezte. A Pentagon az Atlanti eltökéltség művelet keretében hónapok óta egymást követő váltásokban küld át harci repülőgépeket európai hadgyakorlatokra, hogy ezzel jelezze elkötelezettségét szövetségesei biztonsága iránt. A katonai manőverekben a B-2-es és B-52-es bombázók, valamint az F-15C és az A-10 típusú támadó gépek mellett az amerikai hadsereg és haditengerészet harci eszközei is részt vesznek.

Az Obama-kormány légierőért felelős minisztere szerint az Európába küldött katonai repülőgépek palettája kiegészülhet az F-22-es Raptorral is. “Könnyen el tudom képzelni azt a napot – bár ezt a napot nem tudom pontosan megnevezni -, amikor például az F-22-esek küldése lehetőségként merül fel. Nem látom okát annak, hogy ez miért ne történhetne meg a jövőben” – mondta James.

A 2005-ben hadrendbe állított lopakodó F-22-eseket tavaly év végén küldték első harci bevetésükre Szíriában, az Iszlám Állam terrorszervezete elleni hadműveletekben. A gépek alkalmasak légi harcra és földi célpontok bombázására. Az amerikai légierő ismertetője szerint az egyenként 143 millió dollárba kerülő F-22-esek képességei nem hasonlíthatók egyetlen ismert vagy fejlesztés alatt álló harci gépéhez sem.

Az orosz Sputnik International híroldal “fiktívnek” nevezte azt az állítást, hogy Oroszország fenyegetést jelentene, és ellenlépéseket helyezett kilátásba Moszkva részéről az F-22-esek Európába vezénylése esetére. Ezek egyikeként az ötödik generációs T-50-es harci gép fejlesztésének és hadrendbe állításának felgyorsítását nevezte meg.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...