2022, december 5.
7.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Washington elutasította az amerikai képviselők felhívását a közvetlen tárgyalásokra Oroszországgal

Amerikai tisztviselők elvetették, hogy a Kijev bevonása nélkül Moszkvával folytatott közvetlen tárgyalások gondolatát, miután a képviselőház 30 demokrata képviselőjéből álló csoport levélben sürgette Joe Biden elnököt, hogy törekedjen az ukrajnai konfliktus diplomáciai úton történő lezárására.

“Nagyon világosan fogalmaztunk: Ukrajnáról semmit Ukrajna nélkül” – mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára hétfőn újságíróknak, hozzátéve, hogy “ezt a döntést Zelenszkij elnöknek kell meghoznia, amikor bármilyen típusú beszélgetésről, bármilyen típusú tárgyalásról van szó Oroszországgal”.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője hétfőn hasonlóan kijelentette, hogy az ukránoknak részt kell venniük minden jövőbeli tárgyaláson.

“Nem fogunk úgy tárgyalni az orosz vezetéssel, hogy az ukránok ne legyenek képviselve” – mondta Kirby, akit a Washington Post idézett. “Zelenszkij úr dönthet erről – mivel az ő országáról van szó -, hogy mi a siker, és mikor kell tárgyalni”.

Kirby megjegyezte, hogy a Biden-kormányzat “nagyra értékeli [a törvényhozók] nagyon megfontolt aggodalmait”, míg Jean-Pierre elismerte, hogy nem látta a levelet. Mindketten hangsúlyozták azonban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök “bármikor” dönthet úgy, hogy véget vet a konfliktusnak.

Pramila Jayapal (Washington), a Kongresszusi Progresszív Képviselőcsoport elnöke hétfőn a Fehér Háznak írt levelében Ukrajna pusztulását, a nukleáris háború veszélyét és az Európát sújtó gazdasági zűrzavart nevezte meg a tárgyalásos rendezés követelésének okaként.

A levél, amelyet olyan prominens progresszívek írtak alá, mint Ro Khanna (Pennsylvania), Ilhan Omar (Minnesota) és Alexandria Ocasio-Cortez (New York), elismerte, hogy a végső döntés, hogy mikor térnek vissza a tárgyalóasztalhoz, továbbra is Ukrajnáé. A levél azonban azzal zárult, hogy sürgette Bident, hogy kezdjen “közvetlen tárgyalásokat Oroszországgal”, anélkül, hogy arra utalt volna, hogy a törvényhozók szerint milyen kompromisszumokat kellene kötnie Ukrajnának a béke érdekében.

Ukrajna elnöke korábban azt mondta, hogy soha nem fog tárgyalni Oroszországgal, amíg Putyin van hatalmon, és megfogadta, hogy elfoglalja azt a négy, korábban ukrán régiót, amelyek nemrég csatlakoztak az Oroszországi Föderációhoz, valamint a Krímet, amely 2014-ben szavazott az Oroszországhoz történő visszacsatolás mellett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.