2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Wall Street Journal: Oroszország megnyerte az olajcsatát a világpiacon

Az orosz uráli olaj hordónkénti ára az elmúlt napokban meghaladta a 60 dollárban meghatározott nyugati árplafont, ami azt jelzi, hogy Oroszország megnyerte a világ olajpiacain a befolyásért folytatott csatát – jelentette a Wall Street Journal az Argus Media árupiaci adatszolgáltató cég számításaira hivatkozva.

A lap szerint Oroszország “az elmúlt napokban győzelmet aratott a globális olajpiacok feletti befolyásért folytatott harcban”, mivel “zászlóshajójának számító uráli olajfajta ára átlépte a hordónkénti 60 dolláros korlátot, mióta az Egyesült Államok és szövetségesei tavaly decemberben bevezették az újszerű szankciós politikát”.

A lap rámutat, hogy ez azt jelzi, hogy Moszkvának “legalábbis részben sikerült alkalmazkodnia a korlátozásokhoz”.

“A magasabb árak erősíthetik Oroszország olajexport-bevételeit, amelyek a múlt hónapban az egy évvel ezelőtti szintnek alig több mint a felére estek vissza” – jegyzi meg a lap. “A felső határ, az orosz olajra Európában elrendelt embargó és az export közelmúltbeli visszaesése csökkentette Oroszország idei energiaadó-bevételét, ami ártott a költségvetésnek”.

Az Oroszországra nehezedő nyomás azonban csökkenhet, mivel “az Ural típus árengedménye az irányadó Brenthez képest hordónként 20 dollárra csökkent”. “A különbség még mindig jóval nagyobb, mint <…> a különleges hadművelet előtt” – tette hozzá a lap.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó