2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Vučić berágott a kijevi rezsimre: Szerbia felülvizsgálja viszonyát Ukrajnával

Aleksandar Vučić szerb elnök kedden ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálja országa viszonyát Ukrajnával, miután tegnap megszavazták Koszovó tagságát az Európa Tanácsban.

“Ha van valaki, aki figyelmen kívül hagyja a Szerb Köztársaság területi integritását, miért kellene nekünk tiszteletben tartanunk az ő területi integritását? <…> Miért kellene sietnünk megvédeni valaki más területi integritását, miközben mi hallgathatunk, hiszen azok az emberek egyértelműen Szerbia területi integritása ellen vannak?” – tette fel a kérdést a szerb államfő, amikor a szavazás után a nemzethez szólt.

Amikor arra kérték, hogy kommentálja Ukrajna álláspontját a szavazáson, azt mondta:

“Ez nagyon fontos, és nagy változások lesznek a politikai irányvonalunkban – nem tektonikus, de mély és alapos változások”.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Szerbia eltérne a nemzetközi jogtól vagy az ENSZ alapokmányától – mondta Vučić -, de a május 16-17-én Reykjavíkban tartandó Európa tanácsi csúcstalálkozón, “ahol mindenkinek támogatnia kell Ukrajna és Moldova területi integritását”, a szavazás most más irányt vehet – figyelmeztetett.

“A tegnapi szavazáson való tartózkodás [Koszovó Európa tanácsi tagságáról] egyenlő volt Koszovó elismerésével” – mondta Vučić.

“Ez a döntés nem volt véletlen, az ukrán képviselők ugyanis szünetet kértek, hogy egyeztessenek a szavazás előtt az amerikai és európai szövetségeseikkel, és csak ezt követően döntöttek úgy, hogy tartózkodnak Szerbia területi integritását illetően” – magyarázta a szerb elnök.

Szerbia korábban minden nemzetközi helyszínen elítélte Ukrajna területi integritásának megsértését.

Hétfőn a miniszteri bizottság rendkívüli ülésén elfogadta Pristina csatlakozási kérelmét az Európa Tanácshoz. A kérelmet megfontolásra továbbították a szervezet Parlamenti Közgyűlésének.

Aleksandar Vucic egyben háláját fejezte ki Magyarországnak, amiért nemmel szavazott Koszovó felvételére.

Mint mondta, Koszovó támogatói számítottak Budapest igen-szavazatára, így a magyarok lépése váratlanul érte őket. Kiemelte: a múlt szombaton, amikor Orbán Viktor Belgrádban járt, megkérte a magyar miniszterelnököt, hogy vegye figyelembe Szerbia álláspontját is, és Vucic azt várta, hogy Magyarország képviselője talán tartózkodik majd.

“Szerbia legnagyszerűbb barátainak bizonyultak, ellene szavaztak” – húzta alá Aleksandar Vucic, aki Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek is köszönetet mondott azért, mert ilyen egyértelműen álltak ki Szerbia mellett.

A 46 tagú Európa Tanács Miniszteri Bizottsága végül 33 igen és hét nem szavazat mellett elfogadta Koszovó tagfelvételi kérelmét, és azt az Európa Tanács Közgyűlésének továbbította.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó