2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

Vučić a NATO-nak: ki adott nektek jogot, hogy szerbeket öljetek?

A NATO-nak még felelnie kell a Jugoszlávia ellen 24 évvel ezelőtt a nemzetközi jogot megsértve indított bombázó hadjáratáért – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök pénteken.

Az északi Szombor városában tartott megemlékezésen, amelyen a szerbek ezreinek életét követelő 1999-es halálos légicsapások áldozatainak emlékére tartottak, Vucic úgy fogalmazott, hogy a NATO támadása jelentette azt a pillanatot, amikor “a modern nemzetközi jog végleg meghalt”.

“24 év telt el. Elszakították területünk egy részét. Megöltetek 79 gyermeket, 2500 embert, és nemcsak civileket, hanem katonákat és rendőröket is” – állította a szerb elnök.

“Kik vagytok ti, hogy megölitek katonáinkat és rendőreinket, akik a saját területükön és országukban vannak? Honnan veszitek a jogot megölni a katonáinkat és a rendőreinket? Ki adta nektek ezt a jogot?”

Vučić emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok vezette katonai blokk megtámadott egy szabad és szuverén országot, miközben azzal indokolta a lépést, hogy meg kellett állítani a népirtást. Emlékeztetett arra is, hogy a NATO nem kapta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának engedélyét a katonai beavatkozás megkezdéséhez, de mégis folytatta azt.

Nem akadályozott meg semmilyen humanitárius katasztrófát. Felfegyverzett lázadó és renegát csoportok voltak egy szabad és szuverén országban, amely soha nem tette be a lábát egy másik ország területére.

A szerb vezető szerint a NATO két okból “hajtotta végre az agressziót”. Először is meg akarták mutatni, hogy “mi vagyunk a legerősebbek és mindenre képesek vagyunk”, másodszor pedig “el akarták venni Koszovót és Metohiát” Szerbiától – mondta.

Vučić a továbbiakban azt mondta, hogy Szerbia kötelessége, hogy “megpróbáljon megbocsátani”, de mindent csak akkor tud elfelejteni, ha megszűnik létezni.

Az elnök beszédét az 1999. március 24-én kezdődött Szövetséges Erők hadművelet, a NATO Jugoszlávia elleni, az albán szeparatisták nevében végrehajtott légicsapásainak évfordulóján mondta el.

A 78 napos légi hadjárat, amely szerb városokat vett célba, arra kényszerítette a jugoszláv fegyveres erőket, hogy kivonuljanak Koszovóból. 2008-ban a szakadár régió egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét az Egyesült Államok és számos szövetségesének támogatásával. A lépést azonban Szerbia, Oroszország, Kína és számos más ország nem ismerte el.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó