2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

Visszatérhetnek Oroszországba a diákok a biztonságos országokból

Visszatérhetnek Oroszországba a külföldi diákok, aspiránsok, rezidensek és az egyetemi felkészítő tanfolyamok részvevői a járványügyi szempontból biztonságos országokból. Erről Mihail Misusztyin miniszterelnök adott ki rendeletet a hétvégén.

A Moszkva által biztonságosnak tekintett országok listájának rendszeres felülvizsgálatát a fogyasztóvédelmi felügyelet hatáskörébe utalta.

A hallgatóknak visszaérkezésük előtt tíz nappal e-mailben kell értesíteniük az őket fogadó egyetemeket Oroszországba érkezésük dátumáról, amelyre a tanintézmény megerősítést küld. Az érintetteknek a határátlépéskor három napnál nem régebbi, orosz és angol nyelvű negatív PCR-teszteredménnyel kell rendelkezniük. A vizsgálatot Oroszországban három napon belül meg kell ismételni, az eredményt pedig elkülönülve kivárni. E nélkül a hallgatók nem vehetnek rész személyesen az oktatásban.

Görögország közölte, hogy hétfőtől ötszázról négyezerre emeli az orosz állampolgárok heti beutazási kvótáját. Athén szeptember 7-én engedélyezte, hogy hetente félezer orosz beléphessen az országba.

COVID-19

Oroszországban a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9299-cel 4 456 896-ra emelkedett.

A napi növekmény 0,22 százalék, az új esetek 12 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 292 444-re, a halálos áldozatoké 371-gyel 95 030-re, a felépülteké pedig 8743-mal 4 069 395-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 117,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 352 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 484 099 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az orosz sajtó a Svenska Dagbladet napilapra hivatkozva azt írta, hogy több svéd cég is kifejezte készségét az orosz Szputnyik V vakcina gyártására. Az újság idézte Lars Hammarströmöt, a Vinnova innovációs ügynökség vezetőjét, aki szerint az országban van kapacitás az oltóanyag gyártására.

Az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) közölte: az Európai Unión belül olasz, spanyol, francia és német cégekkel kötött megállapodást. A Szputnyik V gyártása hamarosan Szerbiában is beindul.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...

Asia Times: az USA elveszíti befolyását, mert alábecsülte Oroszországot

A vezető amerikai külpolitikai szakértők nemrégiben zárt ajtók mögött tartott konferenciáján kiderült, hogy Ukrajna a Nyugat minden erőfeszítése ellenére is a kimerítő konfliktus vereségét...
spot_img

Videó