2023, október 1.
15.8 C
Budapest
15.2 C
Moszkva

Visegrádi négyek: az ukrajnai felkelők választásai törvénytelenek

Törvénytelennek nevezték az oroszbarát szakadárok által a donyecki és luhanszki “népköztársaságokban” vasárnapra kiírt helyhatósági választást a Visegrádi Négyek és Nagy-Britannia külügyminiszterei csütörtöki pozsonyi találkozójukon. A találkozó után kiadott közös közleményben Miroslav Lajcák szlovák, Lubomír Zaorálek cseh, Szijjártó Péter magyar és Grzegorz Schetyna lengyel, valamint Philip Hammond brit külügyminiszter hangsúlyozta: az ilyen választás törvénytelen, és ellentétes a szeptember 5-én Minszkben aláírt jegyzőkönyvvel.

 

“Felszólítunk minden felet, hogy tartsa tiszteletben a minszki jegyzőkönyvet és a minszki memorandumot, és lépjen fel a konfliktus békés megoldása, valamint a stabilitásnak Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi épsége maradéktalan tiszteletben tartásán alapuló helyreállítása érdekében” – áll a közös közleményben.

A külügyminiszterek egyúttal felszólították Oroszországot, ne ismerje el a szavazást. “Felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy a ‘választások’ elismerésének megtagadásával jelentékenyen járuljon hozzá a békés megoldáshoz. Ukrajnában az egyetlen törvényes választás az, amelyet az ukrán törvényeknek megfelelően tartanak” – olvasható a dokumentumban.

A fehérorosz fővárosban tartott szeptember 5-i találkozójukon Kijev és a szakadárok képviselői – az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), valamint Moszkva közvetítésével – elsősorban tűzszünetről és fogolycseréről állapodtak meg, a két héttel később aláírt minszki memorandum a jegyzőkönyv betartásának feltételeit határozza meg. Az Európai Unió korábban figyelmeztetett, hogy nem fogja elismerni a szakadárok által november 2-ra kitűzött választásokat, de Oroszország kijelentette: annak elutasítása aláaknázná az egész békés rendezést. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a szakadár választás ellentétes mind az ukrán alkotmánnyal, mind az ország törvényeivel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó