2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Világbank: az orosz gazdaság a szankciók ellenére tovább fog növekedni

Az orosz gazdaság a szankciók ellenére tovább fog növekedni, köszönhetően a vártnál magasabb energiabevételeknek – közölte a Világbank a Világgazdasági kilátásokról szóló legfrissebb jelentésében kedden.

Az ország növekedése 2024-ben várhatóan pozitívba fordul, de szerény, 1,2%-os marad.

A kilátások szerint a teljesítmény idén várhatóan 0,2%-kal lesz alacsonyabb, ami 3,1 százalékpontos javulás a bank januári előrejelzéséhez képest.

“Ez a változás főként az olajtermelés váratlan rugalmasságát és a vártnál nagyobb növekedési lendületet tükrözi 2022-től” – közölte a Világbank.

Megjegyezte, hogy a nyugati szankciókkal szemben Moszkva megváltoztatta olajexportjának rendeltetési helyét “a mennyiség lényeges változása nélkül”.

A washingtoni székhelyű intézmény ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az exportvolumen további zsugorodása és a gyenge belföldi kereslet meg fogja terhelni az aktivitást.

Az orosz kormány fenntartotta a gazdaságra vonatkozó pozitív kilátásokat. Mihail Misusztyin miniszterelnök azt jósolta, hogy 2024-re az orosz gazdaság képes lesz megelőzni a fejlett országokat a növekedés tekintetében.

A Világbank is megemelte 2023-as globális növekedési kilátásait, mondván, hogy az USA, Kína és más nagy gazdaságok az előrejelzéseknél rugalmasabbnak bizonyultak. Figyelmeztetett, hogy a magasabb kamatlábak és a hitelezés szigorodása negatívan befolyásolhatja a jövő évi mutatókat.

Az előrejelzés szerint a globális reál-GDP idén 2,1%-kal emelkedik a korábban prognosztizált 1,7%-os növekedésről, de jóval elmarad a 2022-es 3,1%-os növekedési ütemtől. A Világbank a központi bankok monetáris szigorításának visszahatásaira hivatkozva a januári 2,7%-ról 2,4%-ra csökkentette 2024-es globális növekedési előrejelzését.

Indermit Gill, a Világbank vezető közgazdásza szerint a fejlődő gazdaságok kétharmadában alacsonyabb lesz a növekedés idén, mint 2022-ben.

“A fejlődő világ egyharmada még a jövő év végére sem fogja megütni azt az egy főre jutó jövedelemszintet, mint 2019 végén” – mondta Gill újságíróknak. “Ez a világ országainak közel egyharmada számára öt elvesztegetett évet jelent.”

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó