2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Array

Viktor Janukovics: A törvény előtt minden ember egyenlő

JanukovicsAz ukrán államfő cáfolta, hogy Julija Timosenko volt kormányfő ellen politikai indíttatású per folyt volna, és megerősítette országa európai uniós csatlakozási szándékát. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív napilap szerdai számában megjelent interjújában Viktor Janukovics hangoztatta, hogy az ukrán bíróságok számára nem számít sem a név, sem a politikai hovatartozás. “A törvény előtt minden ember egyenlő” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ez vonatkozik Timosenkóra is. Az interjú egy nappal azután jelent meg, hogy az Európai Unió a volt miniszterelnök elítélése miatt elhalasztotta a hét közepére tervezett brüsszeli találkozókat Janukoviccsal. Uniós források már ezt megelőzően jelezték, hogy Kijev aligha számíthat a remélt társulási megállapodásra, amíg nem lép előre a jogállam megteremtésében, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításában.

A lapnak nyilatkozva az államfő ennek ellenére hangsúlyozta, hogy Ukrajna a társulási egyezmény mielőbbi tető alá hozására törekszik. Kijelentette, hogy olyan megállapodást szeretne, amely világosan tartalmazza az európai perspektívát az ország számára. Azaz – mint hozzátette -, tartalmaz egy olyan cikkelyt is, amely előirányozza Ukrajna lehetséges teljes jogú európai uniós csatlakozását.
Janukovics visszautasított mindenfajta bírálatot a Timosenko elleni perrel és elítélésével kapcsolatban. Az elnök szerint Timosenko megsértette a törvényeket, és az ország számára előnytelen gázszállítási megállapodást kötött Oroszországgal. Annak lehetőségét azonban nyitva hagyta, hogy a későbbiekben úgy módosítják a büntető törvénykönyvet, hogy mód nyílhat a volt miniszterelnök szabadon bocsátására.
Egy ukrán ellenzéki politikus eközben azzal vádolta Janukovicsot, hogy elszigeteli Ukrajnát. A Timosenkóhoz közel álló és az ellenzék egyik legtekintélyesebb gazdasági szakértőjének számító Natalija Korolevszka a Die Weltnek nyilatkozva úgy vélte: az Európai Unió joggal bírálja Ukrajnát, országa számára mégis katasztrófát jelentene, ha nem jönne létre az említett társulási megállapodás. Timosenko elítélésével kapcsolatban a berlini látogatáson tartózkodó ellenzéki képviselő hangoztatta: az ítélettel a rezsim megmutatta valódi arcát. Mindenkinek tudnia kell, hogy politikai megtorlás történt – tette hozzá.
Korolevszka szerint paradox helyzet alakult ki. Az Európai Unió nyomása nélkül az országban nem történhetnének változások, és nem kerülhetne sor Timosenko későbbi szabadon bocsátására. Ha viszont Ukrajna és az unió közötti közeledés folyamata az EU elutasítása miatt hiúsulna meg, az az ukrán lakosságnak, nem pedig a hatalom birtokosainak okozna károkat – fejtette ki az ellenzéki politikus.

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...

Moszkva közölte, hogy ez a négy ország biztosan nem lehet közvetítő a konfliktusban

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem hivatkozhat a semleges közvetítő szerepére az ukrajnai békefolyamatban, mivel érintettek az Oroszországgal fennálló konfliktusban - közölte...
spot_img

Videó