2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Videón, ahogy az orosz erők dróncsapást mérnek a svéd Stridsvagn 122-es harckocsira

Megjelent a közösségi médiában egy felvétel, amely orosz dróncsapásokat mutat a német Leopard 2A5 harckocsi svéd változatára, a Stridsvagn 122-re. Ukrajna tíz darabot kapott belőle, és a hírek szerint legalább kettőt már elvesztett.

A felvételen két különálló támadás látható egy ugyanazon a helyen álló harckocsi ellen, mindkettő egy VT-40 nevű quadcopter kamikaze drón találja el. A videót csütörtökön tette közzé egy Telegram-csatorna.

A svéd média a múlt héten arról számolt be, hogy kormánya tíz Stridsvagn 122 harckocsit szállított az ukrán hadseregnek, teljesítve ezzel a februárban bejelentett kötelezettségvállalást. A tétel az ország harckocsiparkjának nagyjából 10%-át teszi ki.

A “Discovery Channel szerint a világ legjobb harckocsija”, ahogy a svédek szeretik hangsúlyozni, egyéb jellemzők mellett az eredeti német modellnél nehezebb páncélzattal rendelkezik. Az ukrán legénységet a skandinávok képezték ki a működtetésükre.

Két másik videó, amely múlt pénteken került fel az internetre, arra utal, hogy az ukrán csapatok legalább két svéd páncélozott járművet vesztettek el, szintén az orosz dróntámadásokban.

Az egyik rövid felvétel ugyanazt a helyszínt ábrázolta, mint a most az interneten keringő videó. A felirat tévesen Leopard 2-esként azonosította a harckocsikat, és arról számolt be, hogy Lancet kamikaze drónok találták el őket valahol Szvatovo közelében, a Luganszki Népköztársaság egyik frontvárosában, ahol súlyos harcok dúltak a kijevi nyári ellentámadási kísérletének kezdete óta.

Egyik videó sem mutatott csapatokat a svéd harckocsik közelében. Mindkét esetben a harckocsik megerősített nyílásai nyitva láthatók, ami arra utal, hogy a legénység a becsapódás előtt evakuált.

Az Egyesült Államok és szövetségesei több száz nehézfegyvert bocsátottak Ukrajna rendelkezésére, hogy támogassák az Oroszországgal szembeni ellentámadását, de Kijevnek az elmúlt négy hónapban nem sikerült területeket elfoglalnia.

Moszkva azzal vádolta a Nyugatot, hogy proxy-háborút folytat Oroszország ellen, és az ukránokat “ágyútölteléknek” használja. Kijev csak ebben a hónapban becslések szerint 2700 darab nehézfegyverzetet és több mint 17 ezer katonát veszített – jelentette a hét elején az orosz védelmi minisztérium.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó