2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Vezető nélküli teherautót mutatott be az orosz KAMAZ: itt a Jupiter 30 (képek)

A KAMAZ tervezői a Moszkvai Állami Műszaki Egyetem szakembereivel közösen kifejlesztettek egy egyedülálló, autonóm üzemmódban működő KAMAZ-6559-es teherautót, amelyet kőbányászati műveletekhez használhatnak.

A vezetőfülke nélküli, vezető nélküli jármű a KAMAZ dömperkocsik sorozatának továbbfejlesztése. A teherautó 30 tonna szállítására alkalmas, teljesen automatikus vagy távirányítású üzemmódban, legfeljebb 56 km/óra sebességgel képes haladni.

A pilóta nélküli összkerékhajtású teherautó a Jupiter 30 nevet kapta. A bányavállalatok laza kőzet vagy érc szállítására használhatják. A jármű használatával kizárhatják az emberi jelenlétet a nagy teherautók és kotrógépek veszélyzónájából.

A Jupiter vezérlőrendszere por, szennyeződés, nedvesség és rezgés ellen védett videokamerákat, valamint 2D és 3D szenzorokat, ultrahangos érzékelőket és radarokat tartalmaz. A dömper GSM-antennákkal és GPS/GLONASS navigációval is fel van szerelve. “Mindkét tengelye forgatható, aminek köszönhetően a jármű jól manőverezhető” – magyarázta Szergej Nazarenko, a KAMAZ Tudományos és Műszaki Központ innovatív járművek vezető tervezője.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...