2023, február 7.
-0.9 C
Budapest
-6.1 C
Moszkva

Venezuela új regionális blokkot hozna létre, szövetségben Oroszországgal és Kínával

Nicolas Maduro venezuelai elnök egy új, latin-amerikai és karibi országokat tömörítő nemzetközi szövetség létrehozását javasolta, amely szoros kapcsolatban állna Oroszországgal és Kínával.

A venezuelai parlamentben pénteken tartott éves beszédében Maduro elmondta, hogy a közelmúltban Brazília, Kolumbia és Argentína elnökével beszélt egy új regionális szervezet létrehozásáról. Maduro szerint eljött az idő, hogy “egyesítsük az erőfeszítéseket és az utakat Latin-Amerikában és a Karib-térségben, hogy előrehaladjunk a politikai erők, a gazdasági hatalom erőteljes tömbjének kialakításában, amely a világhoz szól”.

A venezuelai elnök úgy folytatta, hogy ez a szövetség “új hatalmi pólusokat” hozna létre, és Oroszországgal és Kínával szövetkezne, amelyek vezetőit Maduro “idősebb testvéreknek” nevezte.

Egy ilyen szövetség lenne “a közös sorsközösség, amelyről idősebb testvérünk, Hszi Csin-ping elnök beszél”, vagy “az a többpólusú és többközpontú világ, amelyről idősebb testvérünk, Vlagyimir Putyin elnök beszél” – tette hozzá Maduro.

“Ahhoz, hogy ez a világ megérkezzen, egy egységes és fejlett latin-amerikai és karibi blokkra van szükség” – hangsúlyozta.

Putyin többször is elítélte az USA által uralt “egypólusú világ” koncepcióját. Szeptemberben azt állította, hogy az ilyen törekvések elérésére irányuló kísérletek “csúnya formát öltöttek”. Eközben Peking azt mondta, hogy Kína és Oroszország “együttesen a többpólusú világot támogatják, és nem ismerik el az egypólusú hegemóniát”.

Donald Trump korábbi elnök idején az Egyesült Államok “illegitimnek” ítélte el a 2018-as venezuelai választásokat, amelyeket Maduro nyert meg, hogy biztosítsa második ciklusát a hatalomban. Washington “maximális nyomást” kifejtő kampányt indított Maduró leváltására, kemény szankciókat vetve ki Caracasra, amelyek olajembargót is tartalmaztak.

Az USA támogatást is nyújtott az ellenzéki vezetőnek, Juan Guaidónak, és 2019-ben Venezuela “ideiglenes elnökeként” ismerte el. A lépés nyomán Maduro kormánya megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Washingtonnal.

A következő években azonban a Maduro hatalomból való eltávolítására tett kísérletek, amelyek között számos utcai tüntetés és egy nyílt puccskísérlet is szerepelt, elmaradtak. December végén az ellenzéki törvényhozók Venezuelában megszavazták a Guaido által vezetett “átmeneti kormány” feloszlatását.

Bár az USA hivatalosan még mindig nem ismeri el Madurót, diplomáciai kapcsolatokat létesített Caracasszal a fogolycseréről szóló tárgyalások érdekében, és feloldott néhány szankciót.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...