2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Varsó felszólította a lengyeleket, hogy hagyják el Belaruszt

Tekintettel a regionális feszültség növekedésére a varsói külügyi tárca azt tanácsolta hétfőn a lengyel állampolgároknak, hogy ne utazzanak Belaruszba, az ott tartózkodók pedig térjenek haza.

A belarusz utazásokra vonatkozó figyelmeztetést “a feszültség fokozódásával, a térségben észlelhető háborús tevékenységgel, valamint lengyelek letartóztatásának ismétlődő eseteivel” indokolták a varsói külügyminisztérium Twitter-oldalán. “A helyzet súlyosbodása, a határok lezárása, valamint váratlan helyzet kialakulása esetén a kimenekítés nehézségekbe ütközhet” – áll a bejegyzésben.

A külügyminisztérium külföldi utazási információit tartalmazó kormányzati honlapon hétfőn Belarusszal kapcsolatban azt közölték: az ott tartózkodó lengyel állampolgároknak azt tanácsolják, hogy elérhető kereskedelmi vagy magán közlekedési eszközökkel hagyják el az ország területét.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök hétfőn elmondta: a múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös orosz-belarusz regionális katonai alakulatot hozott létre a nyugati határon tapasztalható “feszültség” növekedése miatt. Nem pontosította az alakulat elhelyezkedését, sem nagyságát.

Lukasenka azzal vádolta Lengyelországot, Litvániát és Ukrajnát, hogy “terrorista támadásokat és felkelés kirobbantását” tervezik Belaruszban. A belarusz elnök azután szólalt meg, hogy Oroszország hétfőn rakétacsapásokat mért több ukrajnai városra.
Lukasenka kijelentései kapcsán a PAP lengyel hírügynökség idézte Peter Stanót, az Európai Bizottság külügyi szóvivőjét, aki hétfőn arra szólította fel a minszki vezetést, hogy  ne engedje Belarusz területét Ukrajnával szembeni légicsapások és dróntámadások indítására felhasználni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....