2023, március 29.
2.1 C
Budapest
4.7 C
Moszkva
Array

Valószínűtlen hogy az olajár meghaladja a 1OO USD-t a közeljövőben

Valószínűtlen hogy az olajár meghaladja a 1OO USD-t a közeljövőben

Az orosz költségvetés rezisztens az alacsony olajárakkal szemben – az orosz pénzügyminisztérium elmondása alapján

Az orosz pénzügyminisztérium véleménye szerint valószínűtlen, hogy a rövidtávú közeljövő perspektívájában 1OO USD per hordó fölé mennének az olajárak, mondta Maxim Oreshkin, a pénzügyminisztérium Hosszútávú Stratégiai Tervező Központjának igazgatója vasárnap.

“Generálisan elmondható, hogy az aktuális, csökkenő ármozgás struktúrális” – mondotta az RBC-TV gazdasági csatornának. “Az olajkitermelésbe való beruházások drámaian növekedtek az utóbbi évtizedben. A piacon túlkínálat van, túlzott olajbőségről beszélünk. Ez az, amiért az árak csökkenése elkerülhetetlen. Ennek egy struktúrális karaktere lesz. Nem valószínű, hogy látunk majd magasabb árakat a közeljövőben, mint 1OO USD per hordó”

“Ennek ellenére – mondta- az orosz költségvetés rezisztens az alacsony olajárakkal szemben. Az egyik fő olajexportőr, Saudi Arabia most abban érdekelt, hogy az olajárakat 😯 USD per hordó körül tartsa, ami csökkenti az új projektekbe menő invesztmentet”- jegyezte meg Oreshkin – “az olajárak 😯 USD per hordó körül nem veszélyeztetik a Saudi költségvetés stabilitását”

 

A pala-olaj

A pala-olaj kitermelés az USA-ban – Oreshkin szerint – az elkövetkezendő 6 hónapban az előzetes piaci várakozások szerint lefelé megy, azaz csökkenő üteműre vált. ” van egy specifikus tulajdonsága a palaolajnak: az olajkút, a fúrás után egy éven belül elveszíti a kitermelhető készlet 5O%-át. Ez azt jelenti, hogy a termelés drámaian csökken. Fenntartani a kitermelési szintet – nem is beszélve a kitermelés növeléséről – a pala-olaj esetében csakis további fúrásokkal lehetséges ,ez esszenciális a kitermelési szint tartásához” – jegyezte meg – “de ők csak akkor kezdenek fúrni, abban az esetben csak, ha a piaci árfeltételek elegendőek a befektetés jövedelmezőségének biztosításához. A 😯 USD-os ár az a piaci ár, amikor pár olajpala projekt elveszíti a nyereségességét, ezért a fúrások számát lecsökkentik vagy leállnak a palafúrásokkal” – mondta.

Az utolsó héten az olajárak a 2O1O-es minimum szintre estek vissza. Így a Brent olaj novemberi határidős ára a Londoni székhelyű ICE Futures Europe-nál 85,O4 USD per hordó volt csütörtökön. A WTI árak 4,65-al estek New York-ban 81,84 USD-r per hordóra. A hét végére az olajár kissé emelkedett de nem érte el a 9O USD per hordó árat.

Mi a WTI: WTI amerikai könnyűolaj valós árfolyam

Wti Aktuális tőzsdei nyomonkövetés – WTI – könnyűolaj árfolyam: http://www.tozsdearnyek.hu/nyersolaj-koolaj-vilagpiaci-ara-valos-arfolyam-osszes

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó