2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva
Array

Valentyina Matvijenko az orosz Szövetségi Tanács elnöke

Valentyina Ivanovna MatvijenkoA Szövetségi Tanács, az orosz parlament felsőháza szerdán megválasztotta elnökévé Valentyina Matvijenko volt szentpétervári kormányzót 140 szavazattal, 1 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül. Matvijenkót, aki az első nő a testület élén, Dmitrij Medvegyev elnök választotta ki e tisztségre, amely májusban üresedett meg, amikor a szentpétervári parlament visszahívta Szergej Mironov addigi elnököt, az Igazságos Oroszország párt akkori elnökét, aki előzőleg egyre inkább ellenzéki álláspontra helyezkedett.   A nagy karriert befutó Valentyina Matvijenko kiválasztását érdemei elismerése melletti nyugdíjazásának látja számos szakértő, mivel Szentpéterváron az utóbbi években jelentősen csökkent a népszerűsége, és nehéz lett volna újra kinevezni kormányzóvá.

Székfoglaló beszédében a felsőház új elnöke a testület tekintélyének növelését ígérte: “Meg kell szabadulnunk attól a címkétől, hogy itt csak rányomják a pecsétet bármire” – mondta. Emellett kilátásba helyezte a szenátorok eddiginél nagyobb védettségét. Jelenleg bármelyiküket visszahívhatja az őket küldő megye kormányzója vagy parlamentje. “Ma minden szenátor a regionális konjunktúra Damoklész-kardja alatt dolgozik, és ezért a Szövetségi Tanács nem tudja megfelelően végezni munkáját” – mondta.
Azt mondta, “nem híve a forradalmi és a radikális döntéseknek, valamint a populizmusnak”, de véleményük nyílt kifejtésére bíztatta a szenátorokat.
Matvijenko 1998—2003 között Oroszország miniszterelnök-helyettese volt, 2003-ban lett az “északi fővárosnak” is nevezett Szentpétervár kormányzója. Miután világossá vált, hogy a felsőház elnökének szánják, ehhez indulnia kellett helyi önkormányzati választásokon, s két szentpétervári körzetben tette ezt meg, de a kampányt és a választást – amelyet néhány ismeretlen jelölttel szemben hatalmas fölénnyel megnyert – számos botrány kísérte.
Emellett a Vedomosztyi című lap szerdán Szentpétervár közbeszerzési honlapjáról kiszámított összeállítást közölt arról, hogy Matvijenko kormányzósága idején Szentpétervár összesen mintegy 3 milliárd rubel értékben 430 fővállalkozói megrendelést adott a fiával kapcsolatban álló cégeknek.

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó