2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva

Válasz: Oroszország Sz-300-ast küld Szíriába, amit eddig Izrael kérésére nem tett

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette az első válaszlépést az izraeli légicsapásokkal kapcsolatban, melynek idején lezuhant egy Il-20-as orosz katonai gép, fedélzetén 15 emberrel.

A következő két hétben Oroszország Sz-300-as légvédelmi rakétakomplexumot szállít Szíriába, amelynek leszállítását korábban Izrael kérésére függesztették fel. A modernebb légvédelmi rendszer segítségével a szír légvédelem azonosítani tudja majd az orosz repülőgépeket.

Moszkva még 2013-ban szerette volna modernebb légvédelmi rendszerrel ellátni Damaszkuszt, de izraeli kérésre ennek leszállítás soha nem történt meg.

Jelenleg a szír légvédelem Sz-200-asokat és korábbi modelleket használ.

Videón az orosz gép és az izraeli vadászgépek útvonala:

Oroszország azzal vádolja Izraelt, hogy nem adott időben tájékoztatást közelgő szíriai katonai akciójáról, így az orosz gépnek esélye sem volt elhagyni a területet. Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a védelmi minisztérium tegyen válaszlépéseket.

2013-ban az izraeli fél kérésére függesztettük fel sz Sz-30-asok Szíriába szállítását, amely már készen állt arra, hogy elküldjük használatra a kiképzett szíriai személyzetnek. A helyzet megváltozott és nem a mi hibánkból – mondta a védelmi miniszter.

Az Sz-300 egy viszonylag modern rendszer, amelynek hatótávolsága 250 kilométer. Szíria jelenleg régebbi modelleket használ, amelyek nem tudják megakadályozni az izraeli légicsapásokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó