2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva

Válasz a szankciókra: Oroszország kiiktatja a dollárt

Anton Sziluanov pénzügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy Oroszország Nemzeti Jóléti Alapja euróba, jüanba és aranyba fogja átcsoportosítani a dollárban lévő állományát. A hírre esni kezdett a dollár árfolyama.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon tartott felszólalásában azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a dollárt a gazdasági és politikai háború eszközeként használja, és kijelentette, hogy Oroszország fontolóra veheti az olaj- és gázügyletek más pénznemekben, például euróban történő rendezését.

Szerinte komoly csapást jelentene a dollárral szemben, ha az orosz olajcégek letiltanák a használatát.

Alekszandr Novak, orosz miniszterelnök-helyettes és energetikai miniszter a gazdasági fórum egy nappal korábbi panelbeszélgetésén szintén jelezte, hogy Oroszország a dollárban denominált kőolaj- és földgáz-szerződések felmondását tervezi abban az esetben, ha az Egyesült Államok továbbra is célzott gazdasági szankciókkal fenyegeti az országot.

A legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosznyefty ugyanakkor már 2019 októbere óta dollár helyett euróban számolja el alapértelmezetten az exportügyleteket, hogy ezzel is védje a vállalatot a szankciók hatásaitól.

A Kreml nem sokkal a gazdasági fórumot megelőzően közleményt adott ki arról, hogy a dolláreszközöket teljes mértékben ki fogják vezetni az orosz Nemzeti Vagyon Alapból (NWF).

Erre azon amerikai kormányzati intézkedésre válaszul kerül sor, amely megtiltja az amerikai pénzügyi szereplőknek, hogy június 14-e után kötvényeket vásároljanak az orosz jegybanktól, az NWF-től, vagy az orosz pénzügyminisztériumtól, vagy más módon hitelt nyújtsanak ezeknek az intézményeknek. A szankciók később kiterjeszthetők az orosz államadósságra is.

A gazdasági fórumon elhangzott kijelentések súlyát növeli, hogy június 16-án Genfben amerikai–orosz csúcstalálkozó lesz. Joe Biden elnöki beiktatása óta először találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó