2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva
Array

Vadonatúj innovációs-komplexum Moszkva megyében

InnovációOroszországban már az idén megkezdik a Szilícium-völgy analógjának kialakítását. Az innovációs térség létrehozását Dmitrij Medvegyev kezdeményezte. Az elnöki rendelkezésben az új objektumot területileg elkülönített komplexumként jelenítik meg a kutatások és a kidolgozások fejlesztésére, illetve ezek eredményeinek kereskedelmi célú felhasználására.

Amint a Vedomosztyi napilap írja, a projektnek két szakasza van. Tavasszal a nagy magántársaságok ipari egyesülésekbe  /klaszterekbe/ tömörülve megkezdik  az előzetesen kiválasztott innovációs termékeket kidolgozását és kifejlesztését. A legígéretesebbeket kiválasztják, és bekerülnek a „völgybe”, amelyet az év végétől alakítanak ki.
Oroszországba nemzetközi szintű tudósokat hívnak meg, ennek érdekében kidolgozzák az ösztöndíj-rendszert – állapítja meg a Vedomosztyi. Hasonló jellegű rendszer működik az orosz tudósok számára is, ami megakadályozza a „szürkeállomány” elvándorlását. 2010-ben már kidolgozzák az utolsó éves egyetemisták számára azt a programot, amely alapján tanítani fogják a tudomány kommercializálásának alapjait.

Dmitrij Medvegyev elnök utasítására a modernizáció öt irányában lehet benyújtani projekteket, amelyeket az elnöki bizottság dolgoz fel. Ezek az irányok a következők: energetikai hatékonyság és energiatakarékosság; nukleáris technológiák; kozmikus technológiák; orvosi technológiák; stratégiai információs technológiák.

Leonyid Gyelicinnek, a „Finam” társaság IT-technológia elemzőjének véleménye:
– Az a benyomás, hogy a „völgynek” nemzeti projekt státusa lesz. Vagyis, nem fogják rá sajnálni az eszközöket, miután egy ilyen projektnek sikert kell demonstrálnia. Úgy gondolom, hogy a völgyben alapvetően olyan társaságok lesznek, amelyek a Dmitrij Medvegyev által megnevezett prioritás értékű ágazatokban dolgoznak.  Ugyanakkor a csúcstechnológiás parkba nemigen képzelhetők el kozmikus és nukleáris technológiákkal foglalkozó cégek. Hiszen a völgy nyitott lesz: így az információs technológiák és a biotechnológiák, mint a tudományos tevékenység irányai, sokkal megfelelőbbnek tűnnek, mert nem áll fenn az államtitok nyilvánosságra hozásának veszélye.

Feltehető, hogy a Moszkva környékén felépülő új komplexum infrastruktúrája 30-40 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé. Itt meglesz minden, ami a tudományos elgondolások kidolgozására és  konkrét produktummá alakítására szükséges.   Vagyis komfortos környezet  a lakásoktól az  üzleti szolgáltatásokig, amelyek magukra vállalják az innovációs termékek és technológiák marketing stratégiáját.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...