2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

USA: orosz bombázók közelítették meg Alaszkát, de nem tekintik provokatívnak

Az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) hétfőn két F-16-os vadászgépet küldött, hogy “észleljenek, kövessenek, azonosítanak és elfogjanak” két orosz Tu-95-ös nagy hatótávolságú bombázót Alaszka közelében. Az orosz gépek a nemzetközi légtérben maradtak, és tevékenységüket nem tekintették “provokatívnak” – közölte a NORAD.

Az orosz bombázókat az alaszkai légvédelmi azonosító zónába (ADIZ) belépve észlelték, amely területet az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szempontból létfontosságúnak tartja, de messze túlnyúlik a területi légterén. Az Aleut-szigetekkel délről határos alaszkai zóna a Bering-tenger szinte teljes területét lefedi.

Az F-16-osok “elfogták” a bombázókat, amelyek biztonságban maradtak “az amerikai vagy kanadai szuverén légtéren kívül” – olvasható a NORAD keddi közleményében.

“Az észak-amerikai ADIZ területén folytatott orosz tevékenységet nem tekintjük fenyegetésnek, és nem is tekintjük provokatívnak” – folytatódott a közlemény.

“A NORAD nyomon követi és pozitívan azonosítja az ADIZ területére belépő külföldi katonai repülőgépeket. A NORAD rutinszerűen figyelemmel kíséri a külföldi repülőgépek mozgását, és szükség esetén kikíséri őket a zónából”.

Korábban az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy két Tu-95-ös rutinrepülést hajtott végre a Csendes-óceán semleges vizei, valamint a Bering-tenger és az Ohotszki-tenger felett. A manőver több mint 12 órán át tartott – jegyezte meg a minisztérium.

Oroszország gyakran hajt végre repüléseket az amerikai légtér közelében, és az ilyen interakciók mindennaposak. A NORAD a múlt hónapban két orosz járőrgépet követett az alaszkai zónában. Oroszország a saját légterének közelében is figyelemmel kíséri az amerikai és NATO-gépeket, és az elmúlt években számos alkalommal indította el repülőgépeit, hogy amerikai vadászgépeket és bombázókat kísérjenek el a határaitól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...