2024, február 28.
14.7 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

USA: a NATO soha nem ígérte, hogy nem terjeszkedik – az archív dokumentumok cáfolnak

A NATO soha nem ígérte meg Moszkvának, hogy nem vesz fel új tagállamokat – közölte pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter, elfogadhatatlannak minősítve Oroszország követeléseit a nyugati katonai szövetségtől. A régóta titkosított nyugati dokumentumok azonban mást mondanak.

“A NATO soha nem ígérte meg, hogy nem vesz fel új tagokat” – mondta a vezető amerikai diplomata újságíróknak pénteki sajtótájékoztatóján, amikor a jövő héten esedékes NATO-Oroszország találkozó előtt kommentálta Moszkva javaslatait a biztonsági garanciákról.

A “nyitott ajtók politikája” a NATO-t megalapító 1949-es észak-atlanti szerződés egyik alapvető rendelkezése volt” – tette hozzá Blinken. Majd rámutatott arra, hogy mind Mihail Gorbacsov – a szovjet vezető, aki állítólag megkapta a nyugati vezetőktől a bővítés leállítására vonatkozó garanciákat -, mind James Baker volt amerikai külügyminiszter, aki állítólag ezeket átadta, – tagadta, hogy bármi ilyesmi valaha is történt volna.

“Nem volt ígéret arra, hogy a NATO nem fog bővülni” – állapította meg Blinken, hozzátéve, hogy ehelyett Moszkva maga ismerte el minden európai nemzet jogát arra, hogy a biztonság terén saját maga válassza meg az útját, amikor 1999-ben csatlakozott az Európai Biztonsági Charta isztambuli egyezményéhez.

Ez az álláspont a jelek szerint általánossá vált a NATO-ban, miután Moszkva olyan javaslatokkal állt elő, amelyek szerinte enyhítenék az Oroszország és a kollektív Nyugat közötti feszültségeket. A javaslatok értelmében a brüsszeli székhelyű szervezet beleegyezne abba, hogy Oroszország számára egyfajta biztonsági garanciaként visszafogja terjeszkedését.

Miután a javaslatokat 2021 decemberében Oroszország bemutatta a NATO-nak, annak főtitkára, Jens Stoltenberg azt is kijelentette, hogy a blokk soha nem ígérte meg, hogy nem terjeszkedik. Mégis, a már 2017-ben nyilvánosságra hozott dokumentumokból az derül ki, hogy igen (a dokumentumok ezen a linken érhetők el).

Nem csak dokumentumok, hanem egy sor akkori nyugati vezető, köztük James Baker külügyminiszter, George H. W. Bush elnök, Helmut Kohl nyugatnémet kancellár, Robert Gates CIA-igazgató, Francois Mitterrand francia elnök és Margaret Thatcher brit miniszterelnök, valamint Manfred Woerner akkori NATO-főtitkár különböző erre vonatkozó biztosítékokat nyújtottak a szovjeteknek, miközben azok kivonták csapataikat Nyugat-Európából és beleegyeztek Németország újraegyesítésébe.

A George Washington Egyetem Nemzeti Biztonsági Archívumának kutatói, Szvetlana Szavranszkaja és Tom Blanton által elemzett dokumentumok tucatjai azt mutatják, hogy számos nyugati vezető elutasította a “közép- és kelet-európai NATO-tagság gondolatát 1990 elejétől és 1991 végéig”, és hogy a NATO későbbi bővítéseivel kapcsolatos orosz “panaszokat” “a legmagasabb szinteken készült írásos egyidejű emlékeztetők és táviratok alapozták meg”.

Oroszország többször kijelentette, hogy a NATO “becsapta”. December végén Vlagyimir Putyin elnök az év végi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a blokk “vehemensen” és “kirívóan” tette ezt úgy, hogy bekebelezte a közép- és kelet-európai államokat, és most a volt szovjet köztársaságokra vetett szemet.

Az amerikai nyilatkozat akkor hangzott el, amikor a NATO-Oroszország Tanács – 2019 óta először – hamarosan összeül Genfben, és amit a biztonsági garanciákról szóló tervezett amerikai-orosz megbeszéléseket követi. Az Oroszország és a nyugati nemzetek közötti átfogó biztonsági megállapodás gondolata a Kremlben merült fel a felek közötti feszültségek fokozódása közben. Az Oroszország és a Nyugat közötti feszültséget Moszkva állítólagos ukrajnai inváziós terve miatt mélyült el – Moszkva többször is “hisztéria keltésként” utasított vissza az invázióra vonatkozó vádakat.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

A Kreml reagált Orbán szavaira: Oroszország nem jelent veszélyt arra, aki nem fenyegeti

Oroszország nem jelent veszélyt azokra államokra, amelyekből nem éri fenyegetés, Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatos félelmei alaptalanok - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a...

Zaharova: Ukrajna katasztrofális helyzetben van

A jelenlegi fronthelyzet "szörnyű és katasztrofális" Kijev számára, és ebben a szakaszban semmi sem mentheti meg - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő...

Biden: az EU vezetői halálra vannak rémülve Trump miatt

Joe Biden amerikai elnök "teljesen bizarrnak" minősítette elődje, Donald Trump NATO-val kapcsolatos megjegyzéseit, miután a republikánus elnökjelölt azt mondta, Washingtonnak nem kellene megvédenie azokat...
spot_img

Videó