2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Ursula újabb szankciókat tervez Belarusz és Irán ellen, mert azok együttműködnek Oroszországgal

Az Európai Unió újabb szankciókat tervez Belarusszal szemben az Oroszországgal való katonai együttműködése miatt – közölte kedden Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az új NATO-EU együttműködési megállapodás aláírását követően von der Leyen elmondta, hogy Brüsszel szankciókat készít elő a Moszkvát katonailag támogató országokkal szemben, külön kitérve Belaruszra és Iránra.

“Erős szankciórendszerrel fogjuk nyomás alatt tartani a Kremlt, ameddig csak szükséges, ezeket a szankciókat kiterjesztjük azokra, akik katonailag támogatják Oroszország háborúját, mint például Belarusz vagy Irán” – mondta.

“És új szankciókkal fogunk előállni Belarusz ellen, válaszul az ukrajnai orosz háborúban játszott szerepükre.”

Hétfőn a belorusz védelmi minisztérium közös hadgyakorlatokat jelentett be Oroszországgal, miután a két nemzet új katonai erőt hozott létre. Moszkva és Minszk októberben jelentette be a közös regionális katonai erő létrehozását, a NATO-csapatok növekvő jelenlétére hivatkozva Belarusz határai közelében.

Minszk azt is megengedte Moszkvának, hogy használja területét a szomszédos Ukrajnában zajló katonai offenzívája során, bár elutasította, hogy csapatokat adjon a művelethez.

Decemberben az EU szankciókat jelentett be iráni vezetőkkel és szervezetekkel szemben, mivel Kijev azzal vádolta őket, hogy iráni szállításokból származó drónokat használnak Ukrajnában, amit Moszkva és Teherán egyaránt tagadott, Ukrajna pedig nem tudott bizonyítani.

Von der Leyen kedden azt is mondta, hogy Ukrajnának meg kell adni “minden szükséges katonai felszerelést, amelyre szükségük van, és amelyet kezelni tudnak hazájuk megvédéséhez”, beleértve a “fejlett légvédelmi rendszereket”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egyetértett ezzel, megjegyezve, hogy “többször is nagyobb katonai támogatást kért Ukrajnának, hogy garantálhassa önvédelmi képességét”, és azzal érvelt, hogy Kijev nemcsak önmagáért, hanem Európa “közös értékeiért” harcol.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón, kijelentette, hogy Brüsszel elismeri “egy erősebb és ütőképesebb európai védelem értékét”, amely “kiegészíti a NATO-t és együttműködik vele”.

Hozzátette, hogy eltökélt szándéka, hogy az EU és a NATO stratégiai partnerségét a következő szintre emelje az Európában kialakuló biztonsági fenyegetések közepette.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...

Megkezdődött a Kijev által ellenőrzött kulcsfontosságú város bekerítésének befejezése

Az orosz csapatok most arra készülnek, hogy megtámadják az egyetlen utat, amelyen keresztül Kijev utánpótlást tud biztosítani az Artemovszkban (Bahmutban) állomásozó csapatoknak - állítja...