2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Ursula újabb oroszellenes szankciókat javasolt

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán újabb oroszellenes szankciókat javasolt. Ezek között szigorúbb kereskedelmi korlátozások, több személyi korlátozás és a harmadik országokra vonatkozó olajárplafon szerepel.

“Új szankciócsomagot javasolunk Oroszország ellen” – idézte von der Leyen szavait a Reuters egy sajtótájékoztatón. Kifejtette, hogy a javasolt csomag, amely a nyolcadik a maga nemében, tovább korlátozza a kereskedelmet, hogy “még jobban elszigetelje és még jobban sújtsa Oroszország gazdaságát”.

Az uniós vezető szerint az új importtilalom Oroszországnak 7 milliárd euró bevételkiesést okozna. A blokk emellett kibővítené a tiltott exporttermékek listáját, “hogy megfossza a Kreml hadigépezetét a kulcsfontosságú technológiáktól”. A csomag a hírek szerint további exporttilalmakat tartalmaz a hadseregben használt kulcsfontosságú technológiákra, például repüléshez kapcsolódó cikkekre, elektronikai alkatrészekre és bizonyos vegyi anyagokra.

A javaslat értelmében az európai vállalatoknak megtiltanák, hogy több szolgáltatást nyújtsanak Oroszországnak, és európai állampolgárok nem ülhetnének orosz állami vállalatok igazgatótanácsaiban.

Az új szankciókat az EU 27 tagállamának egyhangúlag jóvá kell hagynia, mielőtt azokat bevezethetik. A blokk azonban megosztott az olajárplafon kérdésében, és néhány uniós ország – köztük olyanok, amelyeknek erős hajózási ipara sok pénzt keres az orosz olaj szállításával – határozottan ellenzi azt.

Az EU már hét szankciócsomagot fogadott el Oroszországgal szemben, amelyek többek között az ország pénzügyi szektorát, magánszemélyeket és szervezeteket, valamint az orosz szenet és aranyat célozzák. Eközben a múlt héten az orosz gazdasági minisztérium arról számolt be, hogy a nyugati szankciórendszer ellenére az orosz GDP csökkenése várhatóan sokkal kisebb lesz, mint korábban gondolták.

A minisztérium javuló kilátások szerint a gazdaság idén 2,9%-kal zsugorodik, szemben a korábban, augusztusban prognosztizált 4,2%-kal. Az ország gazdasága 2024-2025-ben várhatóan 2,6%-kal bővül a robusztus belföldi fogyasztói és beruházási keresletnek köszönhetően.

A kormány vezető tisztviselői korábban azt mondták, hogy a gazdaság a nyugati szankciókkal szemben a vártnál jobban tartja magát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...