2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Ursula az ukrán konfliktushoz hasonlítja Írország Nagy-Britannia elleni küzdelmeit

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ír parlamentben Dublinban tartott beszédében Írország 20. századi, brit uralom elleni küzdelmét az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktushoz hasonlította. A megjegyzései felháborodást váltottak ki a londoni képviselők körében.

Pénteki beszédében – Írország uniós taggá válásának 50. évfordulóján – von der Leyen azt mondta, hogy “öt ír erényre szeretne kitérni, amelyek segíteni fogják az uniót abban, hogy szembenézzen az előttünk álló közös kihívásokkal”. Először is, az ír szenvedély a szabadság iránt. “Ez az ország tudja, mit jelent küzdeni a létezés jogáért”.

“Ma egy újabb európai nemzet küzd a függetlenségéért. Természetesen Írország messze van az ukrajnai frontvonaltól. De önök a legtöbbeknél jobban megértik, miért olyan fontos ez a háború mindannyiunk számára.”

Az Európai Bizottság vezetője szerint Ukrajna nemcsak a saját jövőjéért harcol, hanem “magáért a szabadságért, az önrendelkezésért, a szabályokon alapuló globális rendért”.

Észrevételei nem maradtak reakció nélkül Nagy-Britanniában, a helyi média arra figyelmeztetett, hogy szavai a végén megnehezíthetik a Brexit utáni észak-írországi jegyzőkönyv kereskedelmi megállapodásainak újratárgyalásáról szóló, London és Brüsszel közötti tárgyalásokat.

Craig Mackinlay, konzervatív képviselő a The Telegraphnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy von der Leyen összehasonlítása “több mint undorító”, és hozzátette: “Ez a hasonlat több mint gusztustalan”: “úgy tűnik, hogy Brüsszelben él és virul az Egyesült Királyság-üldözése”.

Lord Moylan, a Lordok Házának tagja azt tweetelte, hogy az EB elnöke “veszélyes játékot űz” az ilyen kijelentésekkel.

Jacob Rees-Mogg volt brit üzleti miniszter a hírügynökségnek azt mondta, hogy “ez egy rendkívüli dolog Ursula von der Leyen részéről, amit mondott, az helytelen, nem diplomatikus és nem bölcs. Azt mutatja, hogy nincs teljesen tisztában a történelmi körülményekkel”.

Ezen a héten ez már a második alkalom, hogy az uniós vezető botrányba került. Szerdán azt állította, hogy több mint 100 ezer ukrán katona halt meg az Oroszország elleni harcokban. A felvételt később eltávolították és az Európai Bizottság honlapján és közösségi média fiókjain közölt felvételből kivágták az adatokról szóló részt. Kijev ennek ellenére felháborodott, és azt állította, hogy a számadat nem helytálló, miközben ragaszkodott ahhoz, hogy ilyen “érzékeny” adatokat csak az ukrán fegyveres erők parancsnoka hozhat nyilvánosságra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...