2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva

Ukrán választások: továbbra is bizonytalan a kárpátaljai magyarok helyzete

Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselő plenáris felszólalásában a 2019-es európai és ukrajnai választások fontosságára hívta fel a figyelmet.

A 2019. március 31-én tartandó ukrán elnökválasztás kapcsán elmondta: „Az ukrán polgároknak 44 elnökjelölt közül kell választaniuk, azonban csak 2-3 jelölt indul valós esélyekkel. Ez önmagában még nem lenne gond, ám a magyar közösség sajnos ezúttal is nehéz helyzettel áll szemben: a legesélyesebb jelöltek nacionalista, kisebbségeket kirekesztő retorikával erősítik szavazótáborukat, programjaik nem tartalmaznak semmi biztatót a kisebbségekre nézve”.

Az országban az ukránok többsége is szkeptikus a választásokat és az ígért reformokat illetően. Ukrajna lakossága belefáradt a csalásokba, a korrupcióba és a törvényhozó elit szavahihetetlenségébe.

Elfogadhatatlan, hogy az ősszel esedékes parlamenti választások előtt 8 hónappal még nem hatályos az új választójogi kódex, és nincs garantálva az ország 20%-át alkotó nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletének lehetősége sem. Mindez tovább erősíti a bizonytalanságot Ukrajnában.

Bocskor Andrea kárpátaljai politikus felhívta az Európai Parlament figyelmét arra, hogy az ukrán kormány a választásokra készülve újabb alkotmányos kisebbségi jogokat korlátozó törvényt terjeszt hamarosan a Legfelsőbb Tanács elé : Az ukrán, mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról szóló törvény második olvasatát.

„Az első olvasat éles kritikákat váltott ki a kisebbségekből és a nemzetközi közvéleményből, így a végleges elfogadás előtt ajánlott lett volna azt elküldeni a Velencei Bizottsághoz normakontrollra. Ezt valószínűleg azért nem hajlandók megtenni, mert az oktatási törvény 7. cikkelyéről szóló Velencei Bizottság általi ajánlásokat sem hajtották még végre” – hangsúlyozta a néppárti képviselő.

„Mindez azt mutatja, hogy Ukrajna számtalan ígérete ellenére sem szándékozik végrehajtani nemzetközi kisebbségvédelmi kötelezettségeit, inkább a nagyobb politikai hasznot jelentő ellenségkép fenntartására használják a kisebbségi kártyát. Az európai parlamenti választásoknak óriási tétje van Európa és az európai nemzetek jövője szempontjából, de e mellett nem szabad elfeledkeznünk a kárpátaljai magyar közösség jövőjéről sem” – nyilatkozta Bocskor Andrea.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...

Hersh: Ukrajna feladta az ellentámadást és veszített Oroszország ellen

Az amerikai hírszerzés elemzői úgy vélik, hogy Ukrajna feladta az Oroszország elleni ellentámadást, és az egyetlen dolog, ami elhúzza a konfliktust, az az, hogy...

Dróntámadások elhárításáról számolt be az orosz védelmi tárca

Az orosz légvédelem 19 ukrán drónt semmisített meg a Fekete-tenger és a Krím felett, valamint egyet-egyet az oroszországi Belgorod, Kurszk és Orjol megye felett...
spot_img

Videó